2022. február 3

A kormány 30 nappal meghosszabította a vészhelyzetet

A kormány 30 nappal meghosszabította a vészhelyzetet, az intézkedés február 7-től lép hatályba. A Sürgősségi Helyzetek Országos Bizottságának javaslata szerint érvényben maradnak a már ismert  korlátozások, de megtörténhet, hogy a bevásárlóközpontokban működő élelmiszerüzletekbe beléphetnek azok is, akik nem vették fel az oltást, bizonyos feltételek tisztelteben tartása mellett. A kormány egy sürgösségi rendelettel több európai határozatot is elfogadott a zöld igazolvány romániai kibocsátásáról az Európai Unió más tagországainak és az Európai Gazdasági Térség állampolgárai számára. Ennek értelmében, ha az illető állampolgárok beoltatták magukat Romániában legalább egy adag vakcinával, megkaphatják hazánkban a  zöld igazolványt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

Az OMV Petrom, Délkelet-Európa legnagyobb energiavállalata szerint csökkenik fog a földgáz és a villamosenergia ára

Az OMV Petrom képviselőinek becslése szerint a jövő nyártól csökkenik fog a földgáz és a villamosenergia ára, de nem az elmúlt évek szintjére. Franck Neel, az OMV Petrom Igazgató Tanácsának tagja úgy vélte, hogy a mostani árak nagyon magasak a kereslet szempontjából, de nehéz megjósolni az árak alakulását. A piacok változékonyak, nehéz cseppfolyositott gázat hozni Romániába, és a Oroszország és Ukrajna között fenálló válság még nagyobb bizonytalanságot okoz a piacon, nyilatkozta Franck Neel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

CFR Insfrastructură pályázatot hirdetett meg egy keretszerződésre csaknem 1500 kilométernyi vasút javítása érdekében

A romániai vasúti infrastruktúra karbantartásával és fejlesztésével megbizot vállalat (CFR Insfrastructură) pályázatot írt ki egymilliárd és négy milliárd lej közötti keretszerződésre mintegy 1500 kilométernyi vasút javítása érdekében. Olyan felújítási munkákról van szó, amelyek lehetővé teszik, hogy a vonatok 120 km/h sebességgel közlekedjenek. Mig a személyvonatok sebességének 160 km/h-ra növelését célzó korszerűsítési munkák hosszú évekig tartó beruházásokat feltételeznek, a felújítási munkálatok olcsóbbak és rövidebb idő alatt el lehet végezni. Tavaly a CFR Infrastructură 100 kilométer vasútvonalon végzett felújításokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

Több civil szervezet könyezetvédő aktivistái tiltakoztak az energiaügyi minisztérium előtt

Több civil szervezet könyezetvédő aktivistái tiltakoztak az energiaügyi minisztérium előtt, követelve a kormányzóktól a földgáz-befektetések leállitását és a megújuló forrásokból történő energiatermelés fellenditését. Véleményük szerint igy a háztartási fgyasztók számára hosszú távon csökkenhetnek a számlák és Románia potenciálja lehetővé teszi az ilyen nagyszabású beruházásokat. A környezetvédelmi aktivisták konkrét, a 40%-os uniós megújulóenergia-cél  2030-ig való megvalósításához vezető ütemterv kidolgozását követelték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

Tavaly 43%-al nőtt a vendégéjszakák száma Romániában

Tavaly 43%-al, 20,653 millióra nőtt Romániában a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken, közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet. A vendégéjszakák zömét, 18,824 milliót, a belföldi turisták töltötték el, ami 40%-os növekedés az előző évhez képest. A külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma csaknem 84%-al 1,828 millióra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma is 46%-al, 9,276 millióra nőtt, ebből 8,436 millió belföldi vendég volt, akiknek száma 43%-al haladta meg a 2020. évit. A romániai kereskedelmi szálláshelyeket 840 600 külföldi vendég kereste fel, ami 85%-os éves növekedésnek felel meg. A járvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek, ezt 13,268 millió turista töltötte el. Ez azt jelenti, hogy a vendégéjszakák és a vendégek száma egyaránt 30 %-al maradt el tavaly Romániában a 2019-es adatoktól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

A közigazgatási szakszervezetek képviselői a kormány előtt tiltakoztak

A közigazgatási szakszervezeti tagok két órás sztrájkot tartottak csütörtökön a kormány épülete előtt,  a közalapokból fizetett személyzet bérezésére vonatkozó törvény azonnali és teljes mértékű alkalmazását követelve. „A leginkább azért vagyunk elégedetlenek, mert szándékosan alakitották ki a munkavállalók különböző kategóriái közötti diszkriminációt. Vannak olyan munkavállalói kategóriáink, akik 2017 óta részesülnek a javadalmazási törvény teljes körű alkalmazásában. Nem kérünk nagyobb fizetést, csak a törvény alkalmazását és a megkülönböztetés megszűntetését”, hangsúlyozta Bogdan Şchiop, a szakszervezet főtitkára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

A román hatóságok jelenleg nem tervezik a zöld igazolványok érvényességének módositását

A román hatóságok jelenleg nem tervezik a zöld igazolványok érvényességének módositását, illetve az igazolványok kibocsátásának harmadik oltáshoz való kötését, ahogy ez több európai országban is történik. Az Európai Unión belüli utazások esetében az európai szabályt alkalmazzák, mely szerint a koronavirus elleni oltási séma befejezésétől eltelt kilenc hónap után a digitális igazolvány csak akkor érvényes, ha a harmadik emlékeztető oltást is felveszik az állampolgárok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

RADOR – Rozália Gănciulescu