Se prea poate ca un eveniment de astăzi (vineri, 4 februarie) să umbrească pentru un timp criza din Ucraina – subiectul principal aflat pe prima pagină a ziarelor străine din ultima vreme. Este vorba despre Jocurile Olimpice de Iarnă care, anul acesta, se vor desfășura în China, la Beijing, până pe data de 20 februarie.
Ce spune presa internațională despre acest eveniment? Iată titlul unui articol apărut în oficiosul chinez China People’s Daily: „China va face tot ce va putea ca să ofere niște Jocuri Olimpice echilibrate, în siguranță și în plină splendoare”, ar fi declarat președintele chinez, Xi Jinping, citat de ziar. Ce părere au însă alte ziare? „Nu lăsați Olimpiada de la Beijing să umbrească ceea ce se întâmplă de fapt în China”, titrează cotidianul american The Washington Post, referindu-se, desigur, la regimul respectării drepturilor omului în statul chinez. Deloc impresionat de eveniment, ziarul francez Le Monde scrie despre afacerile ca în familie dintre oficialii de la Beijing și cei din Comitetul Internațional Olimpic. Le Monde notează că, „pentru a ilustra aceste bune relații, ar fi de ajuns de observat un bust care, din 18 ianuarie, tronează în Parcul Olimpic din Beijing. Este bustul lui Thomas Bach, președintele CIO începând din 2013, care, deși încă în viață, a devenit monument pentru că, în numai 14 ani, i-a oferit Chinei ambele ediții ale Jocurilor Olimpice, de vară și de iarnă”. Dar președintele Rusiei, Vladimir Putin, așteptat și el în vizită la Beijing cu aceeași ocazie, are doar cuvinte de laudă și a trimis o entuziastă scrisoare agenției chineze de presă Xinhua, din care spicuim: „Țările noastre sunt vecine și sunt legate prin secole întregi de vechi tradiții, de prietenie și de încredere. Relațiile strategice ruso-chineze au intrat într-o nouă eră, devenind un model de eficiență, de responsabilitate și de aspirații pentru viitor”. Dar în aceeași scrisoare, președintele Putin notează că, „din nefericire, tentativele unor țări de a politiza sportul pentru interesele lor egoiste s-au înmulțit în ultima vreme”.
Tot Vladimir Putin ne face să revenim însă la principalul eveniment de interes mondial din ultima vreme, respectiv, criza din Ucraina. Iată ce putem citi, de exemplu, în ziarul britanic The Guardian: „Rusia critică recentele demersuri militare al Statelor Unite și afirmă că decizia de mobilizare a peste 3000 de militari americani în Germania, Polonia și România este un demers distructiv, care îngreunează drumul spre compromis în privința Ucrainei”. Ziarul israelian Ha’aretz se arată pesimist, drept care titrează: „Pentru Rusia și pentru Iran, criza din Ucraina este deja un succes. Pentru Israel e însă o veste proastă”.
Un personaj nou apărut în peisajul crizei din Ucraina este însă președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, care se oferă să fie mediator. Ieri, președintele turc a sosit la Kiev, iar vizita sa a atras, după cum era de așteptat, atenția jurnaliștilor. Iată și câteva impresii. „Turcia este gata să facă tot ce va putea pentru a detensiona relațiile dintre Rusia și Ucraina și pentru a readuce pacea în regiune”, ar fi declarat președintele Erdoğan, citat de ziarul turc Hürriyet. Dar, în afară de pace, se pare că vizita președintelui turc a avut și un scop mai putin legat de criza ucraineană. O altă publicație din Turcia, Milliyet, relatează că “oficialii turci și ucraineni au semnat nu mai puțin de șapte acorduri, printre acestea numarându-se unul de liber schimb, unul de cooperare în domeniul tehnic și unul vizând cooperarea în sfera politicii destinate tineretului”.
Cu siguranță că o altă vizită va fi urmărită cu un mare interes atunci când ea va avea loc, pentru că data nu a fost încă precizată. Este vorba despre o posibilă vizită pe care noul cancelar german, Olaf Scholz, ar urma să o facă la Moscova. Comentând un anunț de acum două zile al cancelarului german, ziarul moscovit Pravda titrează că “vizita lui Scholz la Putin va enerva Washingtonul și Kievul”. Ziarul estimează că, date fiind poziția partidului său și riscurile economice, cancelarul Scholz nu are de gând să declare un război de sancțiuni împotriva Rusiei”. Cât despre tratativele Occidentului cu Rusia, un articol din ziarul american The New York Times face o anume observație invocând un proverb rusesc: “Atunci când inviți un urs la dans, nu tu decizi când se termină dansul, ci ursul”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR