Preşedintele Klaus Iohannis va reprezenta România la Summitul Uniunea Europeană -Uniunea Africană. Ţara noastră participă deja cu angajații Ministerului Apărării și de Interne la Misiunile de menținere a păcii din Congo, Sudanul de Sud, Mali, Libia sau Republica Centrafricană. Corespondenta noastră la Palatul Cotroceni, Oana Bîlă.
Reporter: Summitul va oferi oportunitatea de a pune bazele unui parteneriat reînnoit și profund între Uniunea Africană și Uniunea Europeană. Se așteaptă ca liderii să discute despre modul în care ambele continente pot genera o mai mare prosperitate.
Scopul este lansarea unui pachet ambițios de investiții între Africa și Europa, ținând cont de provocările globale precum schimbările climatice și actuala criză de sănătate. Participanții vor vorbi și despre instrumente și soluții pentru a promova stabilitatea printr-o arhitectură reînnoită de pace și securitate.
Pe parcursul celor două zile ale summitului vor fi organizate mai multe mese rotunde tematice în cadrul cărora vor fi dezbătute subiecte referitoare la finanțarea creșterii economice, sisteme de sănătate și producție de vaccinuri, agricultură, dezvoltare durabilă și educație.
Se va mai vorbi despre pace, securitate, guvernare, schimbări climatice și tranziția energetică. La discuții, pe lângă liderii europeni și africani, vor participa și experți din domeniile menționate. La Reuniunea de la Bruxelles se așteaptă ca participanții să adopte o declarație privind o viziune comună pentru 2030. Summitul precedent Uniunea Africană – Uniunea Europeană a avut loc în Coasta de Fildeș în anul 2017, iar declarația comună adoptată atunci a vizat patru domenii strategice: oportunități economice pentru tineri, pace și securitate, mobilitate și migrație, precum și cooperarea în materie de guvernare./lalexandrescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie