Realizator: Laurenţiu Văduva – Poliţia Română a primit în ultima perioadă prin numărul unic 112 apeluri prin care se anunța amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv în unități de învățământ. În toate cazurile s-a dovedit însă că era vorba doar de glume proaste. Structurile de prevenire a criminalității derulează în prezent, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât a copiilor, cât și a adulților cu privire la consecințele unui apel fals la 112.
Reporter: Daniela Vasilescu – Polițiștii au constatat de fiecare dată după verificările aspectelor semnalate prin 112 că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind de multe ori minori, care prin acțiunile lor considerau că fac farse colegilor. Astfel de fapte nu numai că atrag sancțiuni, însă pun în pericol viața unei persoane care chiar are nevoie de ajutor specializat.
Comisar șef Ramona Dabija, directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română: Vârsta de 14 ani reprezintă momentul la care minorii care încalcă legea pot fi sancționați. Astfel, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite, răspunderea poate fi penală în cazul infracțiunilor sau contravențională, dacă faptele săvârșite nu sunt foarte grave. Minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi sancționat cu prestarea unei activități în folosul comunității. Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se pedepsește cu amendă de la 2.000 de lei la 4000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 de lei și 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității.
Reporter: Structurile Poliției Române au intervenit anul trecut la peste 870.000 de apeluri prin 112, iar aproape 160.000 dintre acestea nu s-au confirmat./pvelisar
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 februarie)