Secretarul general al NATO efectuează o vizită oficială în România
Vineri, secretarul general al NATO efectuează o vizită oficială în România, însoțit de președintele țării, la o bază militară care va adăposti aproximativ 1.000 de militari americani, mobilizați aici într-un moment când alianța își întărește forțele pe flancul estic din cauza tensiunilor crescânde dintre Rusia și Ucraina.
Stoltenberg, care s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu alți oficiali în sud-estul țării, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din apropierea Mării Negre, a declarat că, „în Europa, există pericolul unui conflict armat”.
„Nu știm cu siguranță ce se va întâmpla. De aceea, cerem Rusiei să dezamorseze situația”, a declarat Stoltenberg în fața presei. „Din acest motiv,, suntem vigilenți și pregătiți și, din această cauză, prezența trupelor NATO în România este atât de importantă”.
Vizita șefului NATO survine în aceeași zi în care primele convoaie militare americane, având la bord o serie de blindate, au sosit la baza românească după ce, începând din noaptea de miercuri, de la intrarea lor, au traversat întreaga țară. Evenimentul se înscrie în operațiunea SUA de relocare a 1000 de militari americani de la Vilseck, o localitate din Germania, în România, oficialii americani temându-se că, în curând, Rusia va invada Ucraina. O serie de trupe NATO au fost mobilizate și în Polonia.
Rusia a comasat la frontierele cu Ucraina peste 100.000 de soldați și a desfășurat manevre militare în regiune, dar afirmă că nu plănuiește să invadeze țara. Vineri, Stoltenberg și președintele român, Klaus Iohannis, au avut convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii din bază.
Vineri, Iohannis și-a exprimat recunoștința față de președintele SUA, Joe Biden pentru că a trimis trupe în țara sa și a spus că demersul „demonstrează solidaritatea aliaților”. El a afirmat că actuala situație reprezintă „un moment crucial pentru securitatea euro-atlantică”.
„Ne aflăm la doar 300 km. de Crimeea, anexată în mod ilegal”, a spus Iohannis. „De asemenea, la nord și la est avem frontieră comună cu Ucraina – resimțim clar pericolul actual legat de securitate”.
Trupele se vor adăuga celor aproximativ 900 de militari americani mobilizați deja în România, o țară membră a NATO începând din anul 2004. În nord, România împarte cu Ucraina peste 600 km. de frontieră. Franța a promis și ea să trimită trupe în România.
România găzduiește un sistem NATO de apărare antirachetă la baza militară de la Deveselu, o localitate din sudul țării, scut pe care Moscova îl consideră de multă vreme drept o amenințare, ea susținând că, de acolo, ar putea fi lansate rachete de croazieră și nu ar fi vorba de interceptarea unor rachete. Washingtonul a respins aceste afirmații.
Vizita lui Stoltenberg în România survine înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO, programată la Bruxelles, săptămâna viitoare. Vineri, Stoltenberg, al cărui mandat la conducerea NATO expiră în cursul acestui an după ce a ocupat această funcție începând din 2014, a precizat că miniștrii vor discuta despre o întărire a prezenței NATO în sud-estul Europei.
Mișcarea trupelor NATO are drept scop apărarea membrilor alianței. NATO nu va trimite trupe în Ucraina în cazul unei invazii din partea Rusiei.
https://www.independent.co.uk/news/nato-romania-bucharest-jens-stoltenberg-ukraine-b2013013.html
Traducerea: Alexandru Danga
THE INDEPENDENT (Marea Britanie) – 11 februarie