Liderii celor două republici separatiste din Donbas au anunțat că au dispus evacuarea populației civile

Cătălin Gomboş – Liderii celor două republici separatiste din Donbas au anunțat că au dispus evacuarea populației civile, aproximativ 700.000 de persoane, și au acuzat Ucraina că pregătește o ofensivă amplă în zonă. Kievul a respins acuzațiile.
Reporter: Ciprian Sasu. Înregistrări cu cei doi au apărut ieri, după ce, în ziua precedentă, se înregistrase o intensificare a bombardamentului de-a lungul liniei de demarcație dintre cele două tabere, care s-au acuzat reciproc de încălcarea acordurilor de încetare a focului. Analiza înregistrărilor arată însă că cel puțin una dintre ele este posibil să fi fost făcută cu două zile mai devreme. Mass-media din Rusia a publicat deja înregistrării cu primele autobuze cu refugiați, însă deocamdată nu sunt informații privind evacuarea în masă despre care se vorbit. La Donețk și Lugansk s-au produs și mai multe explozii, inclusiv o mașină capcană în fața unei clădiri guvernamentale și o conductă. Serviciile de informații ucrainene spun că în Donbas au fost amplasați explozibili, tocmai pentru a se putea inventa un pretext pentru o intervenție a Rusiei.
Şi Statele Unite au avertizat anterior că Rusia pregătește false atacuri, pentru a justifica invazia, acuzații respinse însă de Moscova. Între timp, noi trupe rusești au fost aduse la graniță, potrivit unor imagini luate de sateliți civili, iar Washingtonul estimează că Moscova are acum în zona între 170 și 190 de mii de militari gata de luptă.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)