„Românii de pretutindeni” – Realizator: Luminiţa Voinea – Românii din Transcarpatia și Cernăuți, regiuni situate mai departe de zona de conflict, se gândesc și la frații, familiile și rudele lor din Odesa, mai expuși în fața pericolelor armate din cauza poziției geografice. Ei pregătesc tabere de refugiați în cazul în care locuitorii din zonele din estul Ucrainei se vor retrage spre vest, în zonele mai sigure.
Alexandru Platonov, profesor de istorie în satul Movila, Ţinutul Herța, consilier local în cadrul Primăriei Herța, spune că e dificil de luat legătura cu cei din Odesa și pentru faptul că legăturile telefonice sunt din ce în ce mai slabe:
Alexandru Platonov: Nu prea avem multe date. Am reușit totuși să fac legătura cu rudele mele din Transnistria, care aud împușcături acolo. În rest, nu știu care este situaţia reală la moment, din cauză că avem probleme și cu internetul, care ba dispare, ba apare, și nu reușim în mod operativ să ştim noutățile. Vor fi primiți tot cetățenii ucraineni care au nevoie, fiecare comunitate de aici, din vestul Ucrainei, a primit ordin să pregătească toate instituţiile, școli, spitale pentru un posibil flux de refugiaţi din zonele de conflict şi indiferent de naţionalitate suntem dispuşi să acordăm ajutor în egală măsură pentru toţi. Nu aş spune că există o frică generală în rândurile românilo. Un cunoscut de al meu a primit ordin de mobilizare şi trebuie să te prezinţi la locul de dislocare a forţelor. N-aş spune că există o panică şi o frică. Bineînțeles că suntem toți cetățeni și până la urmă suntem obligaţi într-o oarecare măsură să ne facem datoria faţă de ţară./pvelisar/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie)