2022.február 28

Sok ukrán állampolgár Magyarország fele tart, de végső úti céljuk más nyugat-európai országok

A Szatmár megyei petei határátkelőnél az országból kifelé vezető úton a várakozási idő hétfő délelőtt több mint egy óra volt. Sok ukrán állampolgár Magyarország fele tart, de végső úti céljuk más nyugat-európai országok. A Romániából kifelé vezető úton hat, a befelé vezető úton pedig három forgalmi sáv van nyitva. A Határrendészet teljes kapacitással dolgozik, a közúti rendőrök pedig a torlódások elkerülése érdekében más határátkelőhelyek fele irányítják át az embereket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Ilva Johansson Szucsávába érkezett, hogy megtekintse a mobil humanitárius segélytábort a Siret határátkelőhelyen

Ilva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa jelenleg Szucsáva megyében tartózkodik, ahol megtekinti a sireti határátkelőhelyen felállitott humanitárius mobil segélytábort, amely 400 embernek biztosithat szállást. A tábort a román hatoságok hozták létre az ukrán menekültek támogatására.  Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint, az európai biztos Bukarestbe is ellátogat, ahol Klaus Iohannis állemelnök és Nicolae Ciucă miniszterelnök fogadja és megbeszélést folytat Lucian Bode belügyminiszterrel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A román hatóságok zárolnak olyan hirforrásokat, amelyek az ukrajnai válsággal összefüggésben hamis információkat terjesztenek

Erről Dan Cărbunaru kormányszóvivő tájékoztatott, aki egyben ismertette azon portálok listáját is, amelyeket már zároltak vagy zárolni fognak, melyek között a Sputnik News portált is. Dan Cărbunaru azt is közölte, hogy újabb segélyeket küldtek az ukrajnai állampolgároknak. „Már elküldtünk Ukrajnába egy üzemanyag és élelmiszerszállítmányt. Több tucat vasútikocsit inditottunk útnak és mindezt az ukrán hatóságokkal egyeztetve bonyolitjuk le. Az üzemanyagon kívül nagy mennyiségű élelmet és vizet is küldünk Siretre is. Mindemellett mintegy 600 ággyal, matracokkal, ágyneműkkel, párnákkal, hálózsákokkal megrakott három kamion már megérkezett a suceávai menekülttáborba és további négy kamiont várnak egy másik botoşani menekülttáborba”, jegyezte meg a kormányszóvivő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Nicolae Ciucă miniszterelnök újabb ülésre hivta össze a miniszteri munkacsoportot

Nicolae Ciucă miniszterelnök ismét összehivta az ukrajnai orosz katonai agresszió által kialakult helyzet kezelésével megbizott miniszteri munkacsoportot. A kormány szerint a legfontosabb feladatok között szerepel a helyzet megfigyelése és az intézkedések irányitása a kormánystruktúrák szintjén a közszolgáltatás működésének biztosítására. A tegnap a kormány úgy döntött, hogy újabb, három millió értékű segélyt küld Ukrajnának, amely élelmiszerekből, gyógyszerekből és katonai felszerelésekből áll.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A Parlament ma fogadja el az orosz-ukrán válságról szóló közös online-nyilatkozatot

A Parlament ma fogadja el az orosz-ukrán válságról szóló közös online-nyilatkozatot, közölte Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke. A szociáldemokrata vezető megjegyezte, hogy a dokumentum utal majd az EU szintjén Oroszország ellen elrendelt szankciókra is. „Florin Cîțu liberális elnökkel közös plenáris ülést hívtunk össze a román parlament nyilatkoztának elfogadására az ukrajnai események nyomán. Ami Ukrajnában történik 2022-ben, az elfogadhatatlan. Egy szuverén államot ostromolnak és mi, mindannyian tétlenül nézzük”, fűzte hozzá Marcel Ciolacu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Florin Cîțu szerint Romániának alkalmaznia kellene az EU által Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat

Az ukrajnai események nyomán kialakult jelenlegi válságban Romániának mindenekelőtt alkalmaznia kellene az Európai Unió által Oroszországgal szembeni elendelt szankciókat, nyilatkozta Florin Cîțu, a szenátus elnöke, hozzáfűzve, hogy a kormánynak határozott intézkedéseket kellene meghoznia az orosz tulajdonú vállalatok közpénzekhez és európai alapokhoz való hozzáférése érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Rozália Gănciulescu – RADOR