Pe măsură ce situația umanitară din Ucraina se înrăutățește, iar țările învecinate primesc ucraineni care fug de război, Comisia Europeană depune eforturi pentru a oferi asistență de urgență.
Astfel, Comisia a anunțat că alocă o sumă suplimentară de 90 de milioane de euro pentru programe de ajutor de urgență destinate civililor afectați de război, ca parte a unui apel urgent de ajutor din partea Organizației Națiunilor Unite. Finanțarea va ajuta persoane din Ucraina și Moldova. Acest nou ajutor umanitar al Uniunii Europene va consta în hrană, apă, asistență medicală, adăpost și va contribui la acoperirea nevoilor de bază ale acestor persoane.
Peste 718 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România până astăzi, a anunțat ministrul de interne, Lucian Bode. Totodată Lucian Bode a solicitat comisarului european responsabil pentru afaceri interne, Ylva Johansson, o coordonare la nivel european în privința procedurilor privind înregistrarea cetățenilor ucraineni care vin la noi în țară. Andrei Șerban explică.
Reporter: Discuţia dintre președintele României, Klaus Iohannis, și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a concentrat pe situația de securitate din Ucraina, precum şi pe solidaritate și coordonare în gestionarea fluxurilor de refugiați din această țară. Președintele României a pledat pentru acordarea de sprijin european consistent pentru Republica Moldova, stat care se confruntă de asemenea cu un flux important de refugiați din țara vecină. Comisarul european a discutat și cu premierul Nicolae Ciucă care a insistat asupra importanței solidarității și unității Uniunii Europene și a NATO, în contextul crizei generate în Ucraina. În această dimineață, comisarul european a vizitat tabăra mobilă de asistență umanitară din zona Punctului de Trecere a frontierei Siret unde a mulțumit pentru sprijinul refugiaților din Ucraina.
Ylva Johansson: România face o treabă foarte bună. Oamenii sunt primiți cu foarte multă căldură. Le sunt asigurate cazare, mâncare, documente și tot ce au nevoie. În prezent, cel puțin 400.000 de refugiați au părăsit teritoriul Ucrainei cu destinația Uniunea Europeană, dar estimez că trebuie să ne așteptăm la milioane.
Reporter: Într-o conferință de presă comună cu comisarul european, ministrul de enterne, Lucian Bode, a declarat că țara noastră urmărește simplificarea procedurilor pentru refugiați.
Lucian Bode: Suntem conștienți că după 20, 30 de ore de așteptat în frontiera din Ucraina, încă patru-cinci ore de procesare în centrele noastre nu sunt tocmai plăcute și de aceea este nevoie de o abordare coordonată de Comisie, tocmai pentru ca toate statele membre să aplice aceleași proceduri simplificate şi am dat exemplul copiilor.
Reporter: Lucian Bode a mai spus că, până în prezent, aproximativ 70.000 de refugiați au intrat în România, aproape jumătate doar au tranzitat țara noastră, iar dintre cei rămași aproximativ 700 au apelat la statutul de azilant./csimion
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 februarie