2022. március 1/

Klaus Iohannis: Románia teljes mértékben támogatja Ukrajna, Moldova Köztársaság és Grúzia integrációját az Európai Unióba

Románia teljes mértékben támogatja Ukrajna, Moldova Köztársaság és Grúzia integrációját az Európai Unióba, hngsúlyozta Klaus Iohannis államelnök közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. „Az Európai Unió ezen partnereinek a helye az európai családban van, és Románia mindent megtesz azért, hogy ez a cél megvalósuljon”, fűzte hozzá Klaus Ioannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Több ukrán illegálisan lépett be Románia területére

Keddre virradó éjszaka a határrendőrök 14 ukrán férfit állitottak meg, akik illegálisan léptek be Románia területére a Szucsáva megyei Vicovu de Sus város térségében áthaladó zöldsávon. A16 és 60 év közötti férfiak azok közé tartoznak, akik nem hagyhatják el Ukrajnát az Oroszországgal vívott háború közepette. A 14 férfit átadták a radóci menekültügyi központnak. Ugyanakkor a máramarosszigeti román-ukrán határátkelőnél  négy ukrán állampolgár lépte át illegálisan a román határt a Tisza vizén keresztül, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Az európai parlamenti tagok rendkivüli plenáris ülésen vitatják meg az ukrajnai orosz invázióra adandó választ

Az Európai Parlament tagjai rendkivüli plenáris ülésen vitatják meg kedden, Brüsszelben az ukrajnai orosz invázióra adandó választ. Az ülést múlt csütörtökön Roberta Metsola elnök és a parlamenti képviselőcsoportok vezetői tűzték ki keddre, akik határozottan elítélték Oroszország Ukrajna elleni támadását, indokolatlannak és törvénytelennek minősítve azt. A tanácskozáson részt vesz Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az európai parlamenti tagok a képviselőcsoportok által javasolt állásfoglalásról szavaznak. A viták romániai idő szerint 13 óra 30 perc körül kezdődnek, a határozati zárószavazás eredménye pedig 17 óra után várható, közölte az Európai Parlament.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Két új Regio Express vonat közlekedik a Bukarest-Brassó közötti fő vasútvonalon

A Transferoviar Călători által üzemeltetett két új Regio Express vonat közlekedik keddtől a Bukarest-Brassó közötti fő vasútvonalon. Bukarestből a vonat Brassó fele reggel 6 óra 47 perckor indul, mig visszafele 16 óra 42 perckor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Az egészségügyi minisztérium egyes korlátozások feloldását javasolja az új esetek számának csökkenése nyomán

Az egészségügyi minisztérium a koronavírus-járvány miatt eddig hatályos korlátozások egyrészének feloldását javasolja az új esetek számának csökkenése, valamint annak nyomán, hogy a intenzív osztáyokon ápolt betegek száma csaknem a felére szorult le. Így hamarosan zöld bizonyítvány nélkül léphetünk be a plázákba és lemondhatunk a védőmaszk kültéri használatáról is. Alexandru Rafila tárcavezető szerint arra számitanak, hogy a naponta igazolt új koronavirusos betegek száma legfeljebb két héten belül 1000 alá csökken.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

A Külügyminisztérium nyomatékosan javasolja, hogy a román állampolgárok ne utazzanak Oroszországba

A Külügyminisztérium nyomatékosan javasolja a román állampolgároknak, hogy ne utazzanak Oroszországba, mig az ideiglenesen ott tartózkodóknak azt, hogy fontolják meg távozásukat az ország területéről. Tekintettel arra, hogy Románia lezárta légterét az Oroszországból induló járatok előtt, a románok Isztambulon és Dubaion át csatlakozó járatokkal térhetnek haza, mig közúton Észtorsazágon keresztül juthatnak haza. A románok konzuli segítséget kérhetnek telefonon Románia moszkvai nagykövetségén, illetve Románia szentpétervári és a Rosztov-Don-i főkonzulátusán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Klaus Iohannis államfő újab CSAT-ülést hívott össze

Klaus Iohannis államfő újra összehivta keddre az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát (CSAT), hogy megvitassák Oroszország Ukrajna elleni invázióját és annak Romániára gyakorolt ​​hatásait, valamint a szomszédos országból érkező hatalmas menekültáradat kezelését. A megbeszélésen a nemzetbiztonság egyéb időszerű kérdéseit is elemzik, közölte az Elnöki Hivatal.A CSAT ülésére legutóbb a múlt csütörtökön került sor, közvetlenül az Ukrajna elleni orosz támadás után. Iohannis elnök akkor azt mondta, hogy Oroszország egy szuverén állammal szembeni katonai erőszak elítélendő útját, a polgárok életét veszélyeztető tankok erejét választotta, Románia pedig határozottan elítéli az orosz agressziót. Klaus Iohannis egyben megismételte nemrégi kijelentést, miszerint egyetlen románnak sem kell félnie saját biztonságáért, hozzátéve, hogy Romániát nem sodorják az ukrajnai katonai konfliktusba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Rozália Gănciulescu