Bisericile clujene se mobilizează pentru a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina

Realizator: Constanţa Comănici – Bisericile clujene se mobilizează pentru a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina; unele oferă bani, altele cazare, iar altele au trimis la graniță donații, materiale și voluntari. De asemenea, miercuri, în toate bisericile catolice va fi zi de post și de rugăciune pentru pace.
Reporter: Claudiu Pădurean – Încă din primele ore ale războiului, voluntarii de la Serviciul de Ajutor Maltez, o organizație catolică cu sediul central în Cluj, care reunește deopotrivă romano-catolici, greco-catolici, ortodocși sau protestanți, s-au aflat la frontieră în Sighetu Marmației. Voluntarii maltezi au organizat echipe de ajutor și în punctele de trecere a frontierei din Siret și Satu Mare. De asemenea, mitropolitul ortodox al Clujului, Înaltpreasfinția Sa Andrei Andreicuț, a anunțat că oferă 70 de locuri de cazare și hrană pentru refugiați în centrul pentru tineret din Sângeorz-Băi. La rândul său, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, a făcut apel la credincioși și preoți să îi găzduiască și să îi hrănească pe refugiați.
Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop: Vă invit să vă implicați activ în parohiile dumneavoastră, cerând tuturor să ofere rugăciuni și jertfe, dar și un ajutor material, în special în prima duminică din Postul Mare, când colectele de pe întreg teritoriul eparhiei de Cluj-Gherla vor fi oferite pentru poporul ucrainean, greu încercat. În același timp, dacă aveți posibilități concrete de a primi și a caza refugiați v-aş ruga să transmiteți cancelariei, cât mai curând posibil, parohiile și locațiile exacte pentru ca în colaborare cu autoritățile locale să ne putem organiza din timp.
Reporter: Deja mai multe mănăstiri greco-catolice au oferit cazare și hrană refugiaților. În data de 2 martie, în toate bisericile greco, romano, armeano-catolice va fi zi de post și rugăciune pentru pace. În 13 martie, în toate bisericile greco-catolice din România va fi organizată o colectă în folosul victimelor războiului din Ucraina. #HUN/ilixandru/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)