Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
Новини українською мовою
1) S-a lansat platforma Dopomoha.ro, destinată celor care vor să se adăpostească în România din cauza războiului din Ucraina. Poate fi accesată prin browser de pe orice dispozitiv. Pentru a ajunge în România din Ucraina pot fi utilizate punctele de frontieră Halmeu, Sighetu Marmației, Siret, Isaccea. Puteţi ajunge în România și prin Republica Moldova. Timpii de așteptare pentru fiecare graniță spre România pot fi verificați în timp real pe aplicaţia traficonline de pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, politiadefrontiera.ro. Detalii despre situația la punctele de frontieră din Ucraina pot fi găsite pe site-ul autorităţilor de frontieră ucrainene, la dpsu.gov.ua. Pentru întrebări despre accesul în România puteți apela și Consiliul Național Român pentru Refugiați la numărul +40 730 073 170. În apropierea granițelor există localități de unde pot fi procurate alimente și apă, iar voluntari locali ajută persoanele de la graniță cu mâncare și asistență. Dacă solicitați azil aveţi dreptul la cazare gratuită într-unul dintre cele 6 Centre Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrări.
2) Persoanele care vin din Ucraina pot călători gratuit cu trenul din orașul de graniță până în orice oraș au nevoie, doar cu documentele primite la frontieră. Compania Naţională de Căi Ferate CFR Călători asigură îndrumare şi asistenţă tuturor pasagerilor sosiţi din Ucraina. Personalul feroviar din gările Socola şi Iaşi, Sighetu Marmaţiei şi Cluj Napoca, dar şi din Bucureşti Nord, asigură condiţiile necesare preluării persoanelor refugiate din Ucraina, până la preluarea acestora de către autorităţile locale. De asemenea, persoanele refugiate care sosesc în Bucureşti Nord, vor fi preluate de personalul de pază al gării, până la Sala de aşteptare, spaţiu destinat special persoanelor refugiate, unde vor beneficia de apă şi hrană până la preluarea de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Bucureşti. Pe toată perioada staţionării în Gara de Nord, refugiaţii din Ucraina vor primi asistenţă şi din partea reprezentanţilor Primăriei Bucureşti şi a reprezentanţilor ONG-urilor.
În prezent nu sunt legături feroviare între România şi Ucraina. Legătura cu Chişinău, capitala Repubilcii Moldova, este asigurată de perechea de trenuri IR 401/402, care circulă pe relaţia directă Chişinău – Iaşi – Bucureşti Nord, şi retur, iar pe relaţia Chişinău – Socola, şi retur, circulă perechea de trenuri IR 1051/1052.
3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.