„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Sunt cozi de mașini și la această oră în Vama Nădlac 2, unde pe lângă cei care ies din România în mod normal se află și mulți ucraineni care așteaptă să intre în Ungaria. Oamenii sunt nemulțumiți de orele petrecute în vamă şi spun că autoritățile ar fi trebuit să organizeze culoare speciale pentru cei care au fugit din calea războiului. Mai multe detalii are corespondentul RRA, Ioan Suciu.
Reporter: Sunt timpi de așteptare la autoturisme, pe sensul de ieșire din țară, de până la 180 de minute pentru verificarea documentelor de călătorie în Nădlac 2. Participanţii la trafic sunt nemulțumiți de timpii mari de așteptare pentru a ieși din țară și spun că autoritățile de frontieră române ar fi trebuit să gestioneze mai bine situația și să creeze culoare speciale pentru refugiații din Ucraina pentru care controlul documentelor de călătorie durează mai mult.
-: Înţeleg că sunt multe mașini din Ucraina sau nu știu ce, dar în halul ăsta să nu se miște!
-: Trebuie făcut ceva din partea autorităților. Oamenii nu au venit de bunăvoie, ucrainenii. Noi facem drumul ăsta cam des.
-: Se merge foarte greu. Noi luni trebuie să ajungem la lucru și nu cred că ajungem, nu vedem…
-: Şi în Germania, vă daţi seama.
-: Până în Germania, trebuia să fi ajuns deja.
-: Nu ne-am gândit că se stă chiar atât de mult. Am crezut că stăm două ore, a mai trecut două ore, hai trei ore, dar să stăm atâta, e prea mult.
-: Fac 12 ore de la Turnu Severin până în vamă şi aici mai stăm încă cinci ore, e fără cuvinte. Suntem străini de cauză. Stau aici, nu se poate, mergi 20 de metri, 20 de metri.
Reporter: Este recomandat la această oră participanţilor la trafic să utilizeze pentru a evita timpii de așteptare şi punctul de frontieră de la Vărșand și Turnu, unde timpii de așteptare pentru ieșirea din țară sunt de până la 10 minute.
Inspector principal de Poliție de Frontieră, Andrei Alexandru Dincă: Se lucrează pe şase artere la Nădlac 2, iar în PTF Nădlac avem deschise trei artere pe sensul de ieșire. La granița româno-ungară controlul de frontieră se efectuează în comun cu autoritățile din țara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu și în funcție de personalul alocat de poliția ungară. Poliția de Frontieră română a suplimentat personalul şi a dispus toate măsurile aflate în competență pentru asigurarea unui control operativ și fluent./rpatulea/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 martie)