Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
Новини українською мовою
1) Paşaportul biometric permite cetăţenilor ucraineni intrarea în România, fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile, într-un interval de 180 de zile anterior fiecărei zile de ședere. De asemenea se poate folosi pașaportul național însoțit de o viză cu două sau mai multe intrări/permis de ședere valabile eliberate de alte state membre UE, de statele Spaţiului Economic European sau de Elveția. Puteţi intra în Româniaşi cu pașaportul național însoţit de viza de intrare/permis de mic trafic de frontieră/permis de ședere eliberate de autoritățile române, valabile, cu respectarea valabilității și a dreptului de ședere stabilite prin respectivele documente. În cazul în care cetățenii ucraineni solicită azil în România, intrarea în țară se poate face și pe baza altui tip de document de identitate (document de identitate naţional, certificat de naştere etc) sau pe baza identității declarate, fără un document de identitate, din motive umanitare.
1) Cetățenii ucraineni sunt exceptați de la măsura carantinării, indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova. În cazul în care situația de securitate nu permite reintrarea în Ucraina până la expirarea perioadei pentru care s-au permis intrarea și șederea pe teritoriul României, cetățenii ucraineni au obligația de a se prezenta la cea mai apropiată structură teritorială pentru imigrări.
2) La intrarea în Republica Moldova de pe teritoriul Ucrainei se autorizează trecerea frontierei de stat a cetățenilor ucraineni la prezentarea unuia dintre următoarele acte de identitate: pentru minori – certificatul de naștere, actul de identitate național (buletinul/card de identitate), pașaport; pentru adulţi – actul de identitate național (buletin/card de identitate) sau pașaport.
3) Cetăţenii ucraineni pot intra în România şi prin Republica Moldova, pe la punctele de trecere a frontierei Stânca – Costești, Sculeni – Sculeni, Albița – Leușeni, Oancea – Cahul, Galați – Giurgiulești. Dacă aveţi nevoie de ajutor, România are Ambasadă la Chişinău şi Consulate generale la Bălţi, Cahul şi Ungheni.
4) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.