COVID-19 poate determina creierul să se micşoreze, reduce materia cenuşie în anumite regiuni care controlează emoţiile şi memoria şi afectează zonele care controlează simţul mirosului, a descoperit un studiu realizat de Universitatea Oxford. Oamenii de ştiinţă au afirmat că efectele pot fi observate chiar şi la persoane care nu au fost spitalizate cu COVID-19 şi că urmează să cerceteze dacă impactul poate fi parţial remediat sau dacă acesta persistă pe termen lung. „Există dovezi puternice care atestă anormalităţi cerebrale în COVID-19”, au afirmat cercetătorii care au realizat studiul ce a fost publicat luni. Chiar şi în cazuri uşoare, participanţii la cercetare au manifestat „diminuarea funcţiei executive” responsabile pentru concentrare şi organizare şi, în medie, micşorarea creierului cu 0,2%-2%. Studiul, publicat în revista Nature, a investigat modificările cerebrale a 785 de participanţi cu vârsta între 51 şi 81 de ani, cărora le-au fost efectuate câte două scanări cerebrale, dintre care 401 persoane au avut COVID-19 între cele două scanări. A doua scanare a fost realizată, în medie, în ziua a 141-a de la prima scanare. Studiul a fost realizat când Alpha era tulpina dominantă în Marea Britanie şi este puţin probabil să includă vreo persaonă infectată cu Delta. Studiile au descoperit că unele persoane care au suferit de COVID-19 suferă de „înceţoşare a minţii” care poate include deficienţe de atenţie, concentrare, viteză de procesare a informaţiei şi de memorie./aionita/lalexandrescu
REUTERS – 8 martie