Gabriela Stoltz, doctor în psihologie: Este important să te înconjori cu oameni dragi, să practici un hobby și să faci mișcare fizică
Tensiunea psihică din ultimii doi ani privind pandemia și cea din prezent privind războiul îi fac pe cei mai mulți oameni să își canalizeze atenția pe prezent și anume pe aspectele negative și pe riscurile care pot apărea, cu anticiparea neputinței de a rezolva, a declarat, joi, pentru RADOR, Gabriela Stoltz, doctor în psihologie.
„În situație de stres sunt trei tipuri de reactie: luptă, fugă sau blocaj. La stresul zilei de azi – războiul, starea economică, scumpirile și incertitudinea locului de muncă – nu poți să lupți că nu ai cu cine, nu poți să fugi că nu ai unde și atunci rămâi blocat, în sensul de inactivitate tensionată. Asta blochează orice traseu intelectual și comportamental” – a spus Gabriela Stoltz.
Ea a arătat că o altă componentă, care a apărut în această perioadă, este aceea că s-a schimbat foarte mult atitudinea față de moarte. „Fiecare om știa că e muritor, știa că se va întâmpla cândva. În momentul de față, ca percepție, riscul de a muri este mai aproape și acesta devine un factor de blocaj”, a adăugat doctorul în psihologie.
Potrivit specialistului în sănătatea mintală, pentru că tensiunea psihică e foarte mare, „motivația pentru viață a scăzut foarte mult sau apar puseuri de evadare, care se pot produce prin băutură, droguri sau plecări cât mai departe, în alte țări”.
Doctorul în psihologie are câteva recomandări, pentru această perioadă, în care stresul a fost și rămâne la cote ridicate. „În primul rând, este foarte important microclimatul uman – familie, prieteni – să ai câteva persoane cu care să ai relații de iubire și comunicare, care să aibă forța să reziste la expunerea la informațiile negative de la televizor sau din jur. Apoi, fericit este cel care are un hobby, pictat, dans, gătit, grădinărit etc, pe care să-l exercite în continuare” – a precizat Gabriela Stoltz.
Ea a mai spus că, pentru a consuma hormonii de stres, oamenii au mare nevoie de activitatea fizică. „Este foarte importantă activitatea fizică – gimnastică, dans, mișcare de orice fel- pentru că stresul este o mobilizare a organismului în plan fizic. În lumea animală, este important să fugă sau să lupte, necesită efort fizic, care consumă hormonii de stres. Și oamenii au nevoie să consume hormonii de stres prin activitate fizică”, a explicat doctorul în psihologie.
Székely Ervin, RADOR