Poți supraviețui morții propriului asasin?
Pare un paradox și cumva este. Dar în centrul atenției este, încă, Che Guevara, care a murit la 39 de ani, pe 9 octombrie 1967, în urmă cu aproape 55 de ani, din mâinile soldatului bolivian Mario Terán Salazar. Din Santa Cruz de la Sierra, în estul Boliviei, vine vestea morții ucigașului omului devenit simbolul revoluției cubaneze (și nu numai). Călăul lui Ernesto Guevara a murit de boală, un cancer de prostată, un final mai puțin eroic decât al războinicului argentinian. Mario Terán „era bolnav și nu era nimic de făcut”, a adăugat Gary Prado, soldatul care l-a luat pe „Che” în jungla boliviană în urmă cu jumătate de secol.
La momentul capturii sale, „Che” era responsabil de câțiva războinici care supraviețuiseră luptei, foametei și bolilor. La 8 octombrie 1967, armata boliviană l-a arestat pe Guevara cu sprijinul a doi agenți CIA cubano-americani. Rănit în luptă, Guevara a fost dus la o școală abandonată din orașul La Higuera. Acolo și-a petrecut ultima noapte. A doua zi a fost ciuruit de focurile de armă ale lui Terán: „Acela a fost cel mai rău moment din viața mea. În acel moment l-am văzut pe „Che” mare, foarte mare, uriaș. Ochii lui străluceau luminoși. Îl simțeam înălțându-se peste mine și când mă fixa, amețeam. M-am gândit că, cu o mișcare rapidă, „Che” ar fi putut să-mi ia arma. „Stai calm”, a spus el, „și țintește bine! O să ucizi un om!”. Apoi, am făcut un pas înapoi spre pragul ușii, am închis ochii și am tras”.
Trupul lui Che Guevara a fost, apoi, transferat la Vallegrande, unde maiorul Roberto Quintanilla a organizat expunerea inamicului ucis, deasupra unei spălătorii publice. Regimul bolivian a vrut să arate cadavrul ca un trofeu macabru. Acel trup a fost imortalizat de Marc Hutten, fotograful „France Presse”, și a făcut înconjurul lumii. După 30 de ani de serviciu, sergentul Terán s-a retras la viața privată, evitând presa.
Potrivit unei investigații publicate în urmă cu aproximativ zece ani de ziarul argentinian „Clarín”, președintele Lindon Baines Johnson a fost cel care a dat ordinul uciderii lui Ernesto Guevara, deoarece: „A devenit acum principalul inamic comunist în Războiul Rece cu URSS”. Dictatorul Rene Barrientos (1964-1969), un anticomunist hotărât, spera să găsească legitimitate publică în arătarea inamicului învins, dar nu a fost așa și, dimpotrivă, faima lui Che Guevara a crescut./oavram
https://www.rainews.it/
RAI NEWS (Italia), 11 martie 2022
Traducerea: Oana Avram