Dieta scandinavă scade colesterolul şi zahărul din sânge, chiar dacă nu duce la pierderea în greutate, potrivit unui studiu al unei echipe internaţionale de oameni de ştiinţă. Fructele, legumele, peştele, cerealele integrale şi uleiul de rapiță sunt ingredientele principale ale acestei diete, care în ultimul deceniu a fost recunoscută ca fiind extrem de sănătoasă, gustoasă şi cu rezultate pe termen lung. Dieta poate preveni obezitatea şi poate reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune arterială şi colesterol crescut. Până acum, cercetările privind dieta scandinavă au fost legate în principal de efectul său pozitiv asupra pierderii în greutate. O nouă analiză a oamenilor de ştiinţă internaţionali sub conducerea Universităţii din Copenhaga arată că această dietă este bună pentru sănătate, indiferent dacă se pierde sau nu în greutate. „Acest lucru este surprinzător, pentru că majoritatea oamenilor cred că efectele benefice asupra zahărului din sânge şi colesterolului se datorează doar scăderii în greutate. Totuşi, am constatat că nu este cazul. Sunt implicate şi alte mecanisme”, a declarat Lars Ove Dragsted de la Universitatea din Copenhaga. Cercetători din Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia şi Islanda au analizat probe de sânge şi urină de la 200 de persoane cu vârsta peste 50 de ani, toate cu un indice de masă corporală crescut şi un risc mai mare de diabet şi boli cardiovasculare. Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri – unul care a consumat produse conform recomandărilor dietei scandinave, iar celălalt grup de control a urmat dieta obişnuită. Observaţiile au durat şase luni. „Grupul care a urmat dieta scandinavă timp de şase luni a devenit semnificativ mai sănătos, cu niveluri mai scăzute de colesterol, grăsimi saturate şi nesaturate în sânge, iar glucoza a fost mai bine reglată decât la grupul de control. Greutatea participanţilor din acest grup a rămas stabilă, întrucât i-am rugat să mănânce mai mult dacă slăbesc. Chiar şi fără a slăbi, am putut observa o îmbunătățire a stării lor de sănătate”, explică specialistul Lars Ove Dragsted. Pe lângă pierderea în greutate, cercetătorii cred că motivul constă în compoziţia unică a grăsimilor din dieta scandinavă. În această dietă sunt incluse peşte, semințe de in, floarea soarelui, rapiţă şi altele. În plus, lipsa alimentelor procesate şi cantitatea mai mică de grăsimi animale saturate au un efect pozitiv. Cercetătorii subliniază că pierderea în greutate, care este adesea rezultatul unui model alimentar scandinav, rămâne încă foarte importantă pentru beneficiile generale pentru sănătate ale acestei diete. „Acest studiu a arătat că nu numai pierderea în greutate duce la beneficiile acestei diete. Compoziţia unică a grăsimilor joacă, de asemenea, un rol important”, observă Lars Ove Dragsted. Rezultatele studiului au fost publicate în revista de specialitate „Clinical Nutrition”./ddaniela
(www.bnr.bg – 11 martie)