După agitația din benzinării, de la jumătatea acestei săptămâni, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre necesitatea creării unui mecanism, în colaborare cu societatea civilă, care să identifice știrile false din mediul online, în contextul războiului din Ucraina. Sistemul, a explicat el, ar urma să permită reacții corecte și rapide la știrile false, pentru a se evita situații care creează panică, așa cum s-a întâmplat la stațiile de alimentare cu carburanți. Raed Arafat a respins acuzațiile că astfel s-ar introduce o formă de cenzură:
Raed Arafat: Dacă era vorba de cenzură, cenzura înseamnă să te duci să închizi site-ul care a publicat, înseamnă să te duci să îl pedepsești pe cel care a publicat. Nu, noi singurul lucru pe care l-am fi făcut sau l-am face, dacă continuăm această colaborare, ar fi să primim știrea, să o verificăm și să ieșim cu un răspuns și o clarificare despre știrea respectivă, astfel încât o știre falsă să fie demontată de la început.
Realizator: Mecanismul propus de şeful DSU în colaborare cu mai multe ONG-uri nu a fost însă primit bine de politicieni. A fost criticat și de liderii PSD, şi cei de la PNL, care spun că resping orice formă de cenzură. Şeful DSU a explicat că inclusiv aceste reacții ar fi urmare a unei știri false care circulă online și care acreditează ideea că sistemul de monitorizare a informațiilor false ar duce la închiderea unor site-uri sau bloguri./amirea/sdm2
RRA – 12 martie