Secretarul general al NATO a vorbit despre această posibilitate, duminică, în cadrul unui interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi considerat crimă de război – spunea Stoltenberg, care crede că Putin ar trebui să dea armatei ruse ordin de retragere din Ucraina.
Rusia acuza, mai demult, Ucraina de dezvoltarea armelor chimice şi biologice. Potrivit secretarului general, aceste susţineri sunt „absurde”, însă comunicarea rusească în acest domeniu poate fi periculoasă. „Este obligatoriu să rămânem vigilenţi după aceste afirmaţii false, pentru că este posibil ca în plasa minciunilor tocmai Rusia să plănuiască întroducerea în lupte a armelor chimice. Aceasta ar fi crimă de război” – a declarat Stoltenberg. Acesta a adăugat că Kremlinul este tentat ca „prin pretexte false să încerce să legitimeze pe ceea ce nu se poate ligitima”. Mai demult, Marea Britanie a respins faptul că Ucraina s-ar pregăti de aruncarea în luptă a armelor chimice. Mai mult decât atât – la fel ca şi experţii din Washington – Londra se teme că tocmai Rusia doreşte utilizarea acestor arme, după ce ofensiva terestră cu arme convenţionale nu a dat rezultatele sperate şi nu s-a reuşit înfrângerea rezistenţei armatei ucrainene.
Jens Stoltenberg este îngrijorat din cauza posibilităţii escaladării conflictului. „Poporul ucrainean rezistă cu curaj şi cu determinare invaziei, dar zilele următoare probabil că vor aduce încercări şi mai mari” – a spus oficialul, care solicită ca Moscova să-şi schimbe direcţia. „Am un mesaj clar pentru domnul preşedinte Putin: să înceteze războiul, să-şi retragă toate forţele armate şi să se angajeze pentru soluţia diplomatică a conflictului”.
Soltenberg a adăugat că NATO – ca o alianţă de apărare – nu se va implica nici în viitor în lupte şi nu va declara Ucraina ca zonă în care zborurile să fie interzise. „Acest lucru ar însemna că ar trebui să atacăm forţele ruseşti, cu care am risca o confruntare directă şi conflictul s-ar escalada incontrolabil (…) nu urmărim un conflict cu Rusia” – a declarat şeful alianţei, care este de părere că războiul trebuie încheiat şi nu prelungit.
Pentru orice eventualitate, însă, NATO întăreşte apărarea flancului său estic din cauza situaţiei tensionate. „Mai multe ţări membre, printre care şi Germania, au suplimentat forţele armate în flancul estic” – a spus Stoltenberg, adăugând că vor continua activarea unităţilor de rezervă. Miercuri, miniştrii apărării din ţările membre NATO se vor întâlni pentru a discuta modalitatea în care să-şi întărească pe termen lung prezenţa lor în Europa de Est şi de Sud-Est. În acest context, amintim că săptămâna trecută a fost prezentă la Bucureşti Kamala Harris, vicepreşedintele Statelor Unite. Pe agenda discuţiilor avute de aceasta cu preşedintele Klaus Iohannis, a figurat şi mărirea efectivelor militarilor americani în România şi întărirea flancului estic al NATO.
Subiectul privind presupusele arme chimice ucrainene a fost lansat de mass media rusească. Potrivit Statelor Unite şi Ucrainei, informaţia este falsă. Rusia a convocat pentru vinerea trecută şedinţa ONU în legătură cu acest subiect. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Konasenkov, a susţinut – fără dovezi – că Statele Unite ar ajuta Ucraina în dezvoltarea armelor biologice şi folosesc păsările care trec prin Rusia să răspândească virusurile create în laboratoarele ucrainene.
Concomitent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat Ucrainei să distrugă bacteriile periculoase din laboratoarele de sănătate publică, pentru a preîntâmpina ca acestea să se elibereze în urma atacurile ruseşti. Potrivit unui articol publicat de Reuters, reprezentanţii OMS au spus că de ani de zile cooperează cu laboratoarele de sănătate publică din Ucraina în domeniul securităţii experienţelor biologice.
În disputa ruso-ucraineană a intervenit şi China, care practic a preluat informaţiile din mass media rusă. CNN a precizat că televiziunile de stat chinezeşti – care domină spaţiul media foarte cenzurat al Chinei – în general, repetă informaţiile care provin de la oficiali ruşi despre războiul ruso-ucraineană.
Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, miercurea trecută, a calificat informaţiile din mass media rusească, drept „teorii conspiraţioniste”. După destrămarea Uniunii Sovietice, într-adevăr au fost înfiinţate în Ucraina laboratoare biologice finanţate de Statele Unite. Scopul acestora era ca armele sovietice, care au rămas în ţară să fie păstrate în condiţii de siguranţă – scria CNN.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski în mesajul său video din noaptea de vineri a spus: Pe pământul meu nu s-au dezvoltat arme chimice sau de distrugere în masă. Potrivit lui Zelenski, ruşii îi acuză des pe alţii cu fapte pe care ei vor să le comite, aşa că le-a adresat întrebarea: Unde vor cădea armele voastre chimice?
Székely Ervin, RADOR