Războiul din Ucraina se află în centrul atenției presei internaționale, care urmărește evoluția situației de pe teren, reacțiile internaționale și eforturile pentru găsirea unei soluții diplomatice. „Atacurile rusești asupra unei baze ucrainene din apropierea frontierei cu Polonia sporesc tensiunile cu NATO”, arată The New York Times. „O serie de rachete au lovit o bază folosită în transportul armamentului și pentru instrucția luptătorilor străini. Rusia a avertizat că asemenea transporturi de armament reprezintă niște ‘ținte legitime'”. Incidentul „apropie în mod periculos războiul de forțele NATO aflate la doar câteva zeci de kilometri depărtare de frontiera poloneză, Rusia căutând astfel să blocheze transporturile de armament în Ucraina. Potrivit autorităților locale citate de AFP, atacul s-a soldat cu cel puțin 35 de morți și peste 130 de răniți.
Un eventual atac rusesc asupra Ucrainei cu arme de distrugere în masă va schimba poziția alianței NATO, a afirmat președintele Poloniei, Andrzej Duda, citat de BBC. „Bineînțeles, toată lumea speră că nu va face acest lucru, că nu va folosi arme de distrugere în masă. Nici arme chimice, nici arme biologice, nicio formă de arme nucleare. Dacă folosește vreun tip de armă de distrugere în masă, acest lucru va schimba totul. Cu siguranță, liderii NATO și SUA vor trebui să se așeze la masă și vor trebui cu mare seriozitate să se gândească la ce este de făcut deoarece atunci va începe să fie periculos pentru întreaga lume”. Pe fondul luptelor și al bombardamentelor rusești, aproape 125.000 de persoane au fost evacuate din zonele de conflict din Ucraina prin coridoarele umanitare, a anunțat președintele Volodimir Zelenski printr-un mesaj video, citat de Reuters. „Astăzi, principalul obiectiv este Mariupol”, a declarat președintele Zelenski, adăugând că un convoi umanitar cu provizii se află acum la doar 80 de kilometri distanță de orașul-port aflat sub asediu, unde sunt blocați peste 400.000 de oameni.
Oficiali din Ucraina și Rusia transmit semnale că ar putea fi înregistrate progrese diplomatice pentru încetarea confruntărilor, notează Reuters. Ucraina este deschisă la negocieri dar nu se va preda și nu va accepta ultimatumuri, spune consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, participant la delegația de negociatori. “Cred că vom obține unele rezultate în doar câteva zile. Nu vom face nicio concesie în privința principiilor. Rusia a înțeles deja acest lucru și începe să discute constructiv”. De cealaltă parte, negociatorul rus Leonid Sluțki a declarat că discuțiile continuă să înregistreze progrese. “Așteptările mele personale sunt că acest progres ar putea să se transforme în zilele următoare într-o poziție comună a celor două delegații, în semnarea unor documente”. Separat, adjunctul secretarului american de Stat, Wendy Sherman, a spus că Rusia transmite semnale că este dispusă să se angajeze în negocieri substanțiale pentru a pune capăt conflictului în urma căruia mii de persoane și-au pierdut viața și alte peste 2,5 milioane au fost nevoite să se refugieze, mai notează Reuters.
„Invazia lui Putin dezbină generațiile” în Rusia titrează The Guardian. „Familiile sunt dezbinate, având în vedere că rușii mai tineri se opun războiului din Ucraina, intrând însă în conflict cu rudele mai în vârstă, care dau crezare propagandei de stat. Decizia lui Vladimir Putin de a începe un război cu țara vecină a dezbinat multe familii de ucraineni. Dar Rusia s-a confruntat și ea cu propriile dezbinări din sânul familiilor – între cei care sprijină războiul și cei care i se opun. Deseori, această dezbinare se întinde peste generații întregi”. „Toate forțele presei rusești de stat s-au mobilizat ca să descrie războiul drept o ‘operațiune militară specială’, menită să elibereze Ucraina și să-i apere pe cetățenii din Donbas de ‘genocidul’ ucrainean. Imaginile cu bombe rusești care cad în diverse orașe au fost considerate drept făcături ale taberei ucrainene”, comentează The Guardian.
Jumătate din rezervele de aur și valută ale Băncii Rusiei, aproximativ 300 de miliarde de dolari, sunt înghețate din cauza sancțiunilor, a declarat ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, la postul de televiziune „Rossia-1”. El a adăugat că o parte din rezervele rusești este în yuani chinezești și că țările occidentale fac presiuni asupra Beijingului pentru a limita comerțul cu Rusia. „Desigur, există presiune pentru a limita accesul la acele rezerve pe care le avem în yuani. Dar, cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite să menținem cooperarea pe care am realizat-o și nu doar să menținem, ci să o şi creștem, în condițiile în care piețele occidentale se închid” – a declarat Siluanov.
Atentă la războiul din Ucraina, presa internațională reține și aspecte legate de evoluția pandemiei de coronavirus, amintind că pe fondul înregistrării, duminică, a 3.400 de cazuri noi în China, milioane de persoane au fost izolate în această țară. Potrivit France24, “autorităţile au închis şcolile din Shanghai, au izolat cartiere ale centrului tehnologic din sud Shenzhen, ca şi oraşe întregi din nord-est. Marele oraş Jilin, din nord-est, a fost parţial izolat, cu sute de cartiere blocate. Yanji, un oraş de 700.000 de locuitori de la frontiera nord-coreeană, a fost izolat în întregime. China, unde virusul a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul lui 2019, a aplicat o politică de toleranţă zero faţă de epidemie. Ea a reacţionat la focarele de epidemie prin izolări locale, testare în masă şi controlul populaţiei prin intermediul unor aplicaţii de trasabilitate”, comentează France24.
(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)