Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
Новини українською мовою
1) Copiii de grădiniță și elevii din Ucraina vor avea statut de audienți în instituțiile de învățământ românesc și vor fi trecuți în cataloage provizorii. Părinții refugiați din Ucraina care vor să-și înscrie copiii la școlile și grădinițele din România trebuie să trimită sau să depună o cerere, atât în format fizic, cât și în format electronic, la inspectoratul școlar. Elevii sau copiii de grădiniță pot participa la următoarele activități educative, potrivit cererii: audient, la nivelul de studiu, în grupe sau clase; activități extrașcolare, fără obținerea calității de audient; activități de asistență psihopedagogică și consiliere. Dacă elevul este major, cererea poate fi completată de acesta. Pentru minorii neînsoțiți, cererea este completată de către reprezentantul autorității competente sau de către coordonatorul Grupului operativ pentru minori neînsoțiți, constituit la nivelul fiecărui județ sau al municipiului București.
Audientul este o persoană care asistă la lecții într-o școală sau cursuri universitare fără a fi înscrisă printre elevii sau studenții obişnuiţi și fără a da examene
2) În Republica Moldova au fost instalate 20 de indicatoare rutiere, care ajută cetățenii din Ucraina să ajungă spre punctele de trecere a frontierei cu România. Semnele de circulație arată direcția și denumirea punctelor de trecere a frontierei și distanța până la acestea. Astfel de indicatoare au fost instalate pe drumurile naționale de la punctele de trecere a frontierei pe segmentul Republica Moldova – Ucraina spre cele de pe segmentul Republica Moldova – România.
3) Un call center a început să funcţioneze în Bucureşti, pentru gestionarea mai eficientă a situaţiilor care îi vizează pe refugiaţii din Ucraina aflaţi în Bucureşti şi judeţul Ilfov. La numărul de telefon 021.414.44.94 sunt preluate cererile de cazare şi hrănire a refugiaţilor, sunt consemnate luarea acestora în spaţiu de către societatea civilă, precum şi alte date referitoare la şederea acestora pe teritoriul României. Call center-ul funcţionează permanent şi permite preluarea simultană a 10 apeluri de către operatori vorbitori de limbă română şi engleză.
4) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
RADOR – 15 martie