Marile cotidiene internaționale urmăresc îndeaproape evoluția conflictului de pe teritoriul Ucrainei, precum și eforturile diplomatice de soluționare a crizei. Presa oficială din Rusia și Ucraina se întrec în a publica bilanțul pierderilor suferite de adversar. Publicația kieveană Korrespondent scrie că, potrivit armatei ucrainene, numărul militarilor ruşi decedaţi depăşeşte 12.000 și că armata ucraineană a distrus 389 de tancuri ruseşti și 1.249 de vehicule blindate. De la Moscova, Agenția Tass transmite că Forțele Armate ale Rusiei au scos din funcțiune 3.920 de obiective ale infrastructurii militare ale Ucrainei, dintre care 143 de drone, 1.267 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă. Washington Post anunță că negocierile dintre Ucraina și Rusia sunt suspendate până marți, după ce discuțiile au fost reluate în urma recentelor atacuri asupra unei instalații militare aflate la 20 km de granița cu Polonia, membru NATO. Luptele neîncetate au obstrucționat eforturile de a oferi ajutor orașelor ucrainene asediate, inclusiv portul Mariupol, notează publicația americană. Negocierile bipartite nu duc la niciun rezultat, iar distrugerile din teren continuă. ”Privirile lumii sunt acum întoarse către China, singurul colac de salvare pentru Rusia, confruntată cu sancțiuni occidentale masive, care o duc în pragul colapsului”, citim în Le Monde. ”În plan diplomatic, Beijingul încearcă să mențină o poziție de echilibru între ostilitatea tradițională față de Statele Unite și rezervele sale față de agresiunea asupra Ucrainei. China, care reamintește constant că „trebuie luate în considerare preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor”, susține că originea „crizei ucrainene” se află în extinderea NATO spre Est, până la granițele Rusiei.
”Este parteneriatul „fără limite” al Chinei cu Rusia, încheiat chiar înaintea invaziei, când Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping la Beijing, cu adevărat fără limite?” se întreabă editorialistul publicației Financial Times. În opinia sa, Xi Jinping se confruntă cu o decizie crucială în privința Ucrainei: ”Dacă va acorda ajutor militar Moscovei, așa cum se vehiculează în ultimele zile, Beijingul va fi intrat de facto într-un război prin interpuși cu SUA și statele NATO care susțin Ucraina. Iar o astfel de decizie ar putea însemna sfârșitul sistemului economic globalizat care a alimentat vreme de 40 de ani ascensiunea extraordinară a Chinei, și nu e clar dacă Beijingul e pregătit să facă pasul. ”Pariul lui Putin periclitează jocul pe termen lung al Chinei, care nu dorește o confruntare atât de rapidă și de directă cu Occidentul”, este concluzia publicației britanice.
Tot despre baletul diplomatic și vechi alianțe puse la încercare scrie și publicația ARAB NEWS. Sub titlul: ”Neutralitatea egipteană privind invazia Rusiei în Ucraina, legată de interesele naționale critice”, articolul reamintește că Egiptul importă 85% din grâul său din Rusia și Ucraina.
Acest detaliu important a contribuit la reticența Egiptului de a lua parte în războiul Rusia-Ucraina și de a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Cairo acordă prioritate legăturilor puternice cu Moscova datorită influenței sporite a Rusiei în Orientul Mijlociu și a retragerii treptate a Washingtonului din regiune, conchide Arab News./rlambru/sdm2