Comisia Europeană pregătește un pachet de măsuri pentru a susține securitatea alimentară în statele membre, în contextul războiului din Ucraina. Inițiativele vizează sectorul cărnii de porc, acordarea de ajutoare publice și de stat similare celor din perioada pandemiei de COVID-19, dar și o finanțare suplimentară, în valoare de 500 de milioane de euro.
România ar urma să primească aproximativ 25 de milioane de euro din aceste fonduri. Într-un interviu acordat colegului nostru Lucian Bălănuță, de la Radio România Iași, Achim Irimescu, membru al Reprezentanței permanente a României de pe lângă Uniunea Europeană și fost ministru al agriculturii, spune că, în actualul context, este nevoie de acordarea de sprijin companiei Azomureș în producția de îngrășământ.
Achim Irimescu: Azomureș are nevoie de sprijin, pentru că, absolut, gazul care este principalul produs pentru obținerea îngrășămintelor azotate este foarte scump, s-a scumpit şi de trei ori și atunci este nevoie de sprijin, pentru că acest sprijin se regăsește, sigur, în final la fermier.
Realizator: Achim Irimescu spune totodată că trebuie încurajate investițiile în capacități de procesare. Un exemplu ar fi semințele de floarea soarelui.
Achim Irimescu: Războiul a demonstrat utilitatea dezvoltării capacității de procesare a uleiului din floarea soarelui, pentru că România este un unul din primii doi producători europeni de semințe de floarea soarelui şi este, desigur, păcat ca România să exporte semințe de floarea soarelui, și, citeam în presă chiar zilele trecute, cantități destul de mari au părăsit România, în loc să producem ulei care are valoare adăugată mult mai mare./cpodea/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 martie