Chiar dacă primăvara încă se lasă așteptată, calendaristic, odată ce am scăpat de Babele capricioase, putem susține că am intrat deja în anotimpul sacru al renașterii naturii și a sufletului. Din punct de vedere astronomic, echinocțiul de primăvară marchează, practic, începutul primăverii. Echinocțiul de primăvară în emisfera nordică are loc pe 21 martie, când, ziua și noaptea sunt egale. Începând de la această dată, ziua începe să crească, iar noaptea să scadă, până pe 21 iunie, momentul solstițiului de vară. În speranța că vremea mohorâtă din ultimele zile va ceda locul temperaturilor mult mai prietenoase şi razelor binefăcătoare ale soarelui, haideți să întâmpinăm primăvara aşa cum se cuvine, pentru a nu-i mai da niciun motiv să întârzie! Cel mai la îndemână și convenabil mod prin care putem duce la îndeplinire acest lucru este printr-o schimbare majoră a spațiului în care locuim. Trebuie să recunoaştem că un decor proaspăt şi vivace al locuinţei ne va binedispune şi ne va ajuta să scăpăm mai repede de „bântuiala” zilelor reci de iarnă.
Motivele şi imprimeurile florale au fost întotdeauna în tendinţe, indiferent de ce ar recomanda specialiştii pentru moda de interior. Nu numai că vor scoate din anonimat şi vor îndulci şi cea mai anostă încăpere, dar se vor integra cu uşurinţă în orice decor, indiferent de stilul de amenajare adoptat, fie el modern sau tradiţional. Imprimeurile florale sunt un plus elegant pentru orice spațiu. Cu toate acestea, au reputația de a fi un tip de model asociat cu stilurile mai vechi design. Bucătăriile rustice și amenajările în stil victorian tind să folosească, cu precădere, imprimeurile florale, ba chiar și spațiile retro merg uneori cu imprimeuri florale funky și artistice. Dar, nici dacă vă doriți un spațiu ultramodern, nu trebuie să renunțați complet la printurile cu flori, pentru că puteți încorpora aceste modele și în cele mai contemporane spații.
De la cele mai mici accesorii decorative şi până la piesele mari de mobilier, elementele şi ţesăturile cu imprimeuri florale vor da un plus de naturaleţe casei, putând fi introduse sub forma unor fâşii de tapet, lenjerii de pat, draperii, perdele, corpuri de iluminat, covoare, cuverturi, huse de canapea sau pernuţe. Totuşi, pentru a nu încărca vizual spaţiul şi pentru a scoate în evidenţă piesele decorative, nu a le face să se piardă printre celelalte „surate”, va trebui să ţinem cont de proporţii, palete de culori şi texturi. Alegerea unor astfel de ţesături poate părea la prima vedere un lucru simplu, însă multitudinea ofertelor care ne „atacă” parcă la orice pas, poate deveni cel puţin năucitoare. Este greu să vorbim despre imprimeurile florale ca despre o singură categorie, întrucât, ca şi florile, fiecare model are propria sa personalitate şi propriul său dinamism, determinate de stil, model, textură, dimensiune și culoare. Imprimeurile florale pot părea intimidante la început, dar odată ce aveți câteva linii directoare, veţi vedea că nu este dificil să lucraţi cu ele, ba mai mult, că vor adăuga viață, bucurie, romantism şi armonie spațiului de locuit.
Idei și sfaturi inedite pentru un decor floral reușit
* Nu încărcați inutil camera – Cel mai important lucru este, ca atunci când începeţi să decoraţi, doar câteva piese să prezinte modele florale pentru a nu încărca inutil încăperea şi a nu cădea în extrema cealaltă. De exemplu, dacă aveţi pereţii decoraţi cu un astfel de tapet, optaţi pentru draperii simple, în culoarea dominantă a camerei sau tapetului, iar dacă aveţi perdelele şi draperiile cu desene florale atunci cuvertura de pe pat sau aşternuturile vor fi uni. Această regulă se va respecta în orice altă cameră pentru a păstra un echilibru estetic.
* Mobilitate și versalitate – Marele avantaj pe care îl au toate aceste motive florale este acela că, spre deosebire de alte elemente de decor, au o mare mobilitate, versatilitate şi adaptabilitate, astfel că pot fi aşezate aproape oriunde şi pe aproape orice. Se potrivesc de minune în decorul sufrageriei, dar şi pe masa din bucătărie, pe hol, în dormitor sau în baie, asta ca să ne referim doar la interior. Nu uitaţi că puteţi extinde decorarea florală şi pe balcon, terasă sau în grădină. Camera de zi, de pildă, poate fi transformată cu ajutorul unor pernuţe decorative cu imprimeuri florale, şi de ce nu, cu ajutorul unei noi tapițerii (sau huse) pentru canapea. Și operele de artă au locul lor bine definit în designul de interior. Picturile ce prezintă motive florale pot întregi decorul. Credeţi că bucătăria scapă? Din contră, se pare că aici se pot folosi cele mai multe şi frumoase obiecte „florale”. De la ceşcuţe, şervete, farfurii, perdele, storuri, feţe de masă, textile şi până la tapet şi faianţă cu motive florale sau tapițeria scaunelor, bucătăria poate fi animată la maximum.
* Acordați o atenţie deosebită dimensiunilor – Dacă optaţi pentru motive florale de dimensiuni mici, restul încăperii trebuie să fie automat într-o singură culoare. Dacă vreţi o bucătărie în stil rustic sau shabby-chic decoraţi toţi pereţii cu un tapet cu imprimeu floral, iar pentru orice alt stil decoraţi un singur perete, pentru a-l scoate în evidenţă. După cum observaţi diferenţele de stil – romantic, rustic, clasic, modern – pot fi date de mărimea elementelor de pe imprimeu. Florile mici oferă mai multă căldură spaţiului, potrivindu-se de minune stilului romantic, feminin şi delicat, iar cele mari dau o notă de modernism. NU sunt recomandate imprimeurile cu flori mari într-o cameră deja aglomerată sau de mici dimensiuni, întrucât creează iluzia de micşorare a spaţiului, cel puţin la nivel optic.
* … dar și texturii – Şi în funcţie de ţesătură rezultatele finale se pot schimba, în bine sau în rău. Astfel, acelaşi imprimeu cu flori mari va da o senzaţie de rafinament şi eleganţă pe o draperie de catifea, în timp ce pe o perdea de in, aranjamentul poate părea foarte modern, potrivit mai degrabă unei camere tinereşti. Un model abstract de perdele şi draperii cu flori se încadrează perfect într-o mansardă sau un dormitor cu aer adolescentin, ori într-un living modern, chiar minimalist. O altă variantă ar fi alegerea unui pattern floral dramatic pe o perdea sau draperie, ce poate face din fereastră punctul central al unei camere de zi sau al unui dormitor. Faceţi combinaţii uimitoare folosind nuanţe la modă, culori contrastante sau explozii cromatice. Alegeţi materiale uşoare şi vaporoase, imprimate sau chiar brodate cu flori stilizate. Dacă doriţi ca prin decorarea ferestrelor unei camere moderne să creaţi un efect spectaculos, puteţi combina flori mărunte, cu dungi verticale sau orizontale. NU alternaţi şi nu alăturaţi prea multe modele florale în aceeaşi încăpere. Dacă v-aţi plictisit de tapițeria vechilor obiecte de mobilier, fie că e vorba de canapea, fotolii sau scaune, le puteţi transforma cât aţi clipi în nişte piese nou-nouţe cu huse în imprimeuri florale. Perdelele cu imprimeuri botanice sunt mereu o alegere inspirată. Pentru ca Primăvara să observe imediat străduinţa dvs., optaţi pentru ornarea ferestrelor cu perdele, storuri, jaluzele sau draperii înflorate. Nu uitaţi nici de covoare care pot fi chiar combinate cu draperiile sau perdelele, păstrând jocul de culori şi modele.
* Tapetul este una dintre cele mai simple metode prin care puteţi „aduce” florile în casă. Recomandat ar fi ca cele policrome să se regăsească pe un singur perete pentru a oferi adâncime şi un aer boem, dar şi pentru a nu încărca excesiv spaţiul. Cele în două culori, de exemplu flori roşii pe fond alb sau invers, pot fi însă, utilizate pe arii mai întinse. În ceea ce privește tapetul, există câte un model specific fiecărei camere, dar cel mai fantezist şi delicios mod de decorare este să faceţi o cameră întreagă, să acoperiţi un singur perete, sau să încadraţi o bucată mică de artă pe un zid. Modelele mici repetate la circa 10 – 15 cm, sau chiar mai puțin, pot fi foarte intense, astfel încât acestea sunt de multe ori recomandate pentru un singur perete. Modelele mari repetate la 20 – 30 cm, sau mai mult, sunt mai puțin dramatice, astfel încât acestea pot acoperi toţi cei patru pereți și, cu toate acestea, încă să se simtă subtile. Cel mai bun tapet floral pentru camera unde serviţi masa este unul care creează impresia unui mic şi intim rai. Pentru camera copilului florile mari, cam de marimea mâini, sunt recomandate, întrucât acestea sunt energice şi fac un spațiu să se simtă pe deplin decorat. În bucătărie vă trebuie un tapet dulce şi deschis la culoare, astfel încât să nu vă obosească. Pentru camera de zi, cel mai bun tapet botanic este cel cu flori asiatice cam de mărimea unei mingi de tenis, cu un amestec neașteptat de culori. Folosiți-l pe un perete principal, cum ar fi în spatele televizorului. Iar pentru un hol de intrare ce poate fi mai nimerit decât unul pictural, care să vă dea sentimentul de „grădină înflorită”.
* Decor floral completat de… flori – Pentru a întregi decorul, din nicio încăpere nu vor lipsi florile naturale. Lalelele, zambilele, narcisele, brânduşele şi ghioceii, dar şi plantele înflorite în ghiveci sunt excelente pentru a aduce natura în casă şi pentru a decora casa cu flori de primăvară. Folosiţi vaze clasice, dar la fel de bine puteţi utiliza boluri, căni şi pahare sau oale de lut. Soluţiile neconvenţionale sunt cea mai bună cale prin care vă puteţi pune amprenta personală pe aceste aranjamente cu flori de primăvară. De exemplu, un banal borcan sau o sticlă anonimă poate deveni un element de decor romantic dacă îi legaţi o fundiţă colorată, eventual cu imprimeu floral. Nu omiteţi nici ceştile de ceai sau cănile cu gura mai largă – sunt ideale pentru ghiocei, viorele şi brânduşe, iar sticlele sunt perfecte pentru florile cu tulpina lungă. Împrospătaţi aerul din casă cu arome florale naturale ca iasomie, flori de câmp sau trandafiri.
* Setați schema de culori ținând cont de modelul floral – Orice țesătură de tapițerie cu imprimeu floral tinde să cuprindă o combinație de nuanțe și culori variate. Puteți folosi designul cu model floral pentru a încorpora alte zone ale casei dvs., de exemplu, culorile pereților, covorul sau alte decoruri. Coordonarea culorilor reunește toate elementele din cameră pentru a evidenția un aspect multifațetat, dar uniform.
* Fundalul neutru evidențiază cel mai bine printurile florale – Dacă simțiți că imprimeurile florale sunt prea copleșitoare și pot aglomera spațiul, încercați să le „neutralizați” folosind culori neutre în fundal. O canapea florală exuberantă poate fi atenuată prin niște pereți monocromatici sau perne de culoare neutră fără model. Acest lucru va ajuta canapeaua cu model să iasă în evidență singură, fără a concura cu alte imprimeuri sau texturi. Albul funcționează perfect în astfel de cazuri, oferind piesei florale îndrăznețe propriul spațiu de respirație. Un alt truc este să folosiți modele florale dezactivate. Floralele decolorate conțin flori mari în nuanțe închise. Aceste flori sunt distanțate unele de altele pentru a prezenta culoarea de fundal. Culoarea de fundal în flori dezactivate trebuie să fie mai apatică și neutră, pentru a se amesteca cu celelalte culori din cameră.
* Animal prints & piele – Imprimeurile cu motive animale sunt universale. Le puteți adapta la orice temă fără prea multe dificultăți. Combinați o țesătură de tapițerie cu imprimeu animal cu imprimeuri florale pentru a obține o combinație neașteptată și eclectică, ce va amplifica pe deplin aspectul și senzația camerei. Pielea lucrează în același mod cu florile ca și imprimeurile animale. Pielea tonifică spațiul cu lumină, oferind floralelor o bază pentru a ieși în evidență. Se poate combina rapid cu modele florale în aceeași nuanță de culoare, oferind un aspect elegant camerei.
* Împerecheați floralele cu modelele geometrice – Imprimeurile geometrice oferă o definiție solidă pentru tapițeria sau spațiul pe care îl împodobesc, în timp ce modelele florale sunt mai fine și abstracte. Elementele geometrice și florale sunt o combinație elegantă de elemente masculine și feminine subtile. Când sunt reunite în egală măsură, se completează reciproc pentru a menține spațiul „împământat”. O aranjare ordonată a picturilor din țesături florale aduce, de asemenea, geometria în imagine, dând o caracteristică definitorie camerei.
* Floral – mania – Modelele cu flori așezate în jurul spațiului nu pot fi prea ușor de digerat. Dar, când intervine experiența, spațiul poate fi clar accentuat. Operele cu artă florală, o canapea florală și covoarele florale într-o cameră minimalistă de culoare neutră vor pune cu siguranță spațiul simplu pe un foc vibrant. Este esențial să păstrați fundalul neutru pentru a „aduna” spațiul. Pentru mai multe piese tapițate florale, variați scara modelului floral: imprimeu la scară mare și imprimeu la scară mică. Folosirea accentelor florale și a accesoriilor vă poate ajuta să adăugați mai mult farmec spațiului floral-maniac. * Obiecte Şi obiectele decorative mai mici pot beneficia de prospeţimea acestor imprimeuri. „Înfloraţi” cutiile de depozitare, abajurul veiozelor sau chiar lipiţi stickere sau autocolante cu flori pe uşile şi sertarele dulapurilor. Efectul este garantat! Încercaţi să însuflețiți bucătăria cu mici accesorii colorate (şervete de bucătărie, feţe de masă şi perdeluţe) în tonuri primăvăratice, cum ar fi roz şi verde crud, lila, galben, roșu, albastru şi alb.
* Siluete florale – Utilizarea excesivă a modelelor florale colorate nu este destinată tuturor. Cei care doresc să încerce imprimeurile florale fără prea mult stres, trebuie să opteze pentru modele cu o vagă siluetă florală. Florile așezate pe un fundal alb-negru cu accesorii geometrice sunt o tendință a viitorului. Încorporarea subtilă a floralelor „siluetă” conferă camerei un aspect modern și elegant.
* Amestecați floralele cu negru – Aceasta este încă o tendință a țesăturilor la modă pentru tapițerie. Așezarea unor flori luminoase și profund strălucitoare pe un fundal negru închis dă o notă masculină modelului abstract. Pernele florale vibrante pe o canapea neagră vor crea cu siguranță un punct focal care va atrage toate privirile.
Orice ați alege să faceți și oricum veți decide să folosiți imprimeurile florale, trebuie să aveți tot timpul în vedere niște PRINCIPII după care să vă ghidați:
* Măsura și proporțiile afectează starea de spirit – Un imprimeu mare pe ceva mic arată prea modern și rece, în timp ce o versiune mini a aceluiași model va avea un aspect plăcut, de epocă.
* Mobilier cu o perspectivă modernă – Este vorba despre detalii şi cu ce anume le împerecheaţi. Dacă ați alăturat o canapea florală cu un covor în motive geometrice şi o măsuţă de cafea ceva mai veche, canapeaua va părea cel puţin ciudat-eclectică. Tapițeria îndrăzneață cu model floral arată plină de farmec în spațiile monocromatice. Imprimeurile florale dramatice încorporează elegant scaunele de sufragerie, canapelele sau pouf-urile și dau viață camerei. O cuvertură de pat supradimensionată cu imprimeu floral este o modalitate accesibilă de a vă condimenta instantaneu stilul dormitorului. Piesele de decor, cum ar fi tăbliile de pat cu modele florale, reprezintă o „răsucire” distractivă. Țesătura florală cu efect de acuarelă este o opțiune recentă la modă, atunci când decorați cu imprimeuri florale pentru a retapița mobilierul vechi care aduce un sentiment nostalgic, dar contemporan.
* Imprimeurile botanice merg oriunde – Aveți un covor în stil oriental în camera de zi? Asta nu înseamnă că pernele cu motive florale sunt excluse din start. Nicidecum! Găsiți o pernă care include cel puțin două culori de pe covor și are un fundal vizibil mai mare. Paleta comună de culori le va face pe cele două să funcționeze foarte bine împreună.
* Amestecul de „florale” creează energie – Da, imprimeurile se pot amesteca fără nicio problemă mai ales atunci când fac parte din aceeaşi familie de culori. Cheia pentru combinarea imprimeurilor este să folosiţi o culoare potrivită de fundal. Alegeţi un model mare şi două modele mai mici care să împărtășească, de exemplu, un fundal alb sau aproape alb, pentru un efect de coeziune.
* Există imprimeuri florale feminine şi imprimeuri florale masculine – Vă vine sau nu să credeţi, în timp ce modelele mici în nuanțe estompate sunt percepute ca feminine şi îndrăzneţe, modelele deosebit de mari și cele în culori primare vii, pot lua o turnură de artă modernă „prietenă”, în general, mai mult cu bărbaţii. Modelele clasice sunt potrivite celor care iubesc tonurile feminine discrete, un print elaborat cu un buchet de trandafiri pe o suprafaţă întinsă evocând grandoarea unui basm.
* Cele mai interesante moduri de a decora cu imprimeuri florale ar fi să agăţaţi nişte farfurii pe perete, să decoraţi ferestrele, să utilizaţi perne, să întindeţi un covor cu modele delicate, să „actualizaţi” un scaun sau un fotoliu, să lipiţi autocolante pe dulapuri, să acoperiţi pereţii cu tapet, să folosiţi o perdea de duş organică, să vă achiziţionaţi cutii de depozitare în modele florale primăvăratice sau să lăsaţi tablourile să facă toată treaba. Un grup de farfurii atârnat deasupra canapelei va fi perceput ca intenţionat eclectic, mai ales dacă fiecare element din porţelan are un imprimeu floral diferit. Lipiţi un imprimeu botanic cu o floare mai mare pe fundal în spatele unor obiecte de mobilier mai vechi sau împărţiţi imprimeul cu flori mai delicate în bucăți egale şi încadrați fiecare piesă în parte într-un panou. Rezultatul va fi unul de artă vie care întotdeauna va stârni curiozităţi. O tapițerie turcoaz, de exemplu, vă va scoate şi mai mult în evidenţă latura feminină, dacă aşezaţi peste ea două-trei perne cu imprimeuri florale. Un scaun sau un fotoliu vechi, eventual desperecheat, capătă o a doua şansă la viață cu o nouă tapițerie cu imprimeu floral. Cumpăraţi autocolante înflorate şi decoraţi cu ele fie doar sertarele, fie doar uşa din mijloc a dulapului. Tapetele florale fac o mare diferenţă, dar modelul nu trebuie să fie foarte încărcat, ci mai degrabă monoton. Decorarea unei băi nu trebuie nici ea neglijată atunci când vine vorba de „florale”. Înconjuraţi cada cu picioare-gheare cu o perdea înflorată șic și sofisticată, cu o vibrație organică. Facem apel către toți iubitorii de artă să meargă pe un lucru real, atunci când vine vorba de decorul floral din spațiul de locuit, intrând în posesia unui tablou cu flori sălbatice presate, perfect pentru biroul de acasă sau o zonă de relaxare. Ce să mai vorbim de vesela de bucătărie… dacă nici aici nu găsiţi boluri, farfurii, ceşcuţe şi pahare „înflorite”, atunci nu ştim unde aţi putea s-o faceţi.
* Nu exagerați – Nu întâmplător am început și am terminat mica noastră poveste despre motivele florale cu același îndemn! Decorarea cu imprimeuri florale este o tendință modernă foarte spectaculoasă, dar este destul de dificil să stăpâniţi această artă fără să vă treziţi într-un final că aţi exagerat. Când vine vorba de amenajarea cu imprimeuri florale nu prea există reguli, decât aceea de a păstra un echilibru, fără să-l denaturaţi. Soluţia este de a limita cantitatea de „florale” la câteva elemente-cheie. Este extrem de important ca decorarea cu imprimeuri florale să se potrivească, culorile existente să aibă un numitor comun, sau cel puțin să păstreze culorile complementare. De exemplu, florile roz sau roșii ar putea arăta excelent alături de alb, gri sau galben pal, dar staţi departe de alte culori vii, cum ar fi albastru şi purpuriu. O altă modalitate de a evita un aspect „lipicios” şi aglomerat atunci când decoraţi cu imprimeuri botanice este aceea de a vă feri de „vechituri” şi de a apuca pe un drum mai modern. Alegeţi elemente florale decorative în două culori, ca de exemplu nemuritoarea combinație alb – negru, pentru a realiza într-adevăr lucruri spectaculoase, cum ar fi nişte vaze alb-negru, sau o tapițerie în negru şi cafeniu, cu un look elegant și sofisticat. Pentru ca elementul modern să se simtă la el acasă puteți utiliza, de asemenea, printuri cu flori mari stilizate. Nici dacă doriţi să gravitaţi în jurul modelelor florale mai tradiționale nu este greşit. Aveți posibilitatea să includeţi mai multe elemente feminine în decorul interior, fără a exagera. Alegeţi un tapet tradițional floral pentru o cameră mai mică, cum ar fi baia, dar utilizați-l pe un singur perete și păstraţi restul decorului minim pentru a evita șocurile. Asigurați-vă că mențineţi nişte proporţii ideale şi gândiţi-vă dinainte în ce scop utilizaţi elementul floral respectiv. Dacă vă gândiți să tapițaţi o piesă de mobilier sau să decoraţi un perete, un imprimeu care conține un element floral mare repetat de mai multe ori ar putea arăta mai bine decât unul care conține flori mici. Dar la o scară mai mică, cum ar fi un abajur, o pernă sau un șervețel decorativ, florile mici ies mai bine în evidență, fără a se simți copleșitoare.
Îndrăzneţe, energice, și de multe ori supradimensionate, aceste tratamente grafice presară prospeţime și aventură. Nu vă fie teamă să repetaţi un model pe care îl îndrăgiţi, chiar dacă va domina camera. Floralele moderne sunt ideale în spații cu linii curate și mobilier neutru. Adăugați o pată de căldură și bucurie în timp ce rămâneți fideli vibraţiilor clare.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://houseandhome.com/gallery/decorate-with-florals-spring
https://www.fabrichouse.com.au/
https://www.countryliving.com/home-design/decorating-ideas/how-to/g757/decorating-floral-prints
https://www.onekingslane.com
https://www.elledecor.com/design-decorate/room-ideas/a8673869/modern-house
https://www.mymove.com/home-inspiration/decoration-design-ideas
https://linwoodfabric.com/blogs/inspiration/decorating-with-floral-prints