Rusia înregistrează progrese „marginale” în sudul Ucrainei şi foloseşte „tehnici brutale, sălbatice” împotriva civililor (Lloyd Austin)

Rusia continuă să înregistreze progrese „marginale” în sudul Ucrainei şi utilizează „tehnici brutale, sălbatice” în modul în care vizează civilii – a declarat sâmbătă secretarul american al apărării, Lloyd Austin. „În privinţa înaintării dinspre sud, aş spune că ei continuă să înregistreze progrese marginale. De asemenea, aş spune că au folosit unele tehnici brutale, sălbatice, în modul în care au ţintit populaţia civilă” – a declarat Austin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Sofia alături de premierul bulgar, Kirill Petkov. „Încă o dată, sper că ei [Rusia] vor alege o cale diferită” – a adăugat Austin.
Dimensiunea suferinţei îndurate de civili „este greu de privit”, a mai spus oficialul american, în opinia căruia Europa se confruntă cu „cea mai amplă provocare la adresa securităţii, din multe generaţii”, iar „războiul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a ales, ca primă opţiune, împotriva Ucrainei este tragic”. „Agresiunea rusească a galvanizat poporul ucrainean, NATO şi lumea liberă” – a spus Austin, subliniind: „Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 este de neclintit”. „Optimizarea pregătirii militare a Bulgariei şi a interoperabilităţii NATO este cu atât mai vitală astăzi” – a continuat secretarul american al apărării, afirmând că „SUA vor continua să fie alături de Bulgaria şi de ceilalţi aliaţi ai noştri din NATO”. Totodată, Austin a condamnat „agresiunea nesăbuită şi nemiloasă a Rusiei împotriva unui vecin paşnic” şi a lăudat Bulgaria pentru modul în care i-a primit pe civilii ucraineni. (edition.cnn.com – 19 martie)/mbrotacel/cvanatoru