Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
Новини українською мовою
1) România va primi atâţia refugiaţi ucraineni câţi vin, a asigurat preşedintele Klaus Iohannis, iar România va deschide, dacă este nevoie, şi alte hub-uri umanitare şi tabere pentru refugiaţi. Cei care caută refugiu în Republica Moldova, unde capacitatea este depăşită, vor fi toţi primiţi în România. Nu încurajăm pe nimeni din Ucraina să îşi părăsească casa, dar toţi cei care se simt ameninţaţi de război şi vor să vină la noi vor fi primiţi, a afirmat Iohannis. Preşedintele a mai anunţat că mediul academic românesc este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina. El a arătat că elevii şi studenţii ucraineni care vin în România au posibilitatea să se înscrie în sistemul de învăţământ din ţara noastră.
2) Cetățenii Ucrainei pot obține un loc de muncă în România, în următoarele condiții: dacă sunt posesorii unei vize de lungă ședere acordată în scop de muncă și au intrat în România în baza acestei vize, pot fi încadrați în baza unui contract individual de muncă încheiat pe perioada determinată, pentru 9 luni dintr-un an calendaristic, fără a avea nevoie de aviz de angajare. După aceste 9 luni, cetățenii ucraineni care doresc să rămână în România pot beneficia de prelungirea dreptul de şedere temporară în scop de muncă, cu condiția obținerii unei unui aviz de angajare în muncă și dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Străinii care solicită o formă de protecție internațională au dreptul de a munci în aceleași condiții cu cetățenii români, după 3 luni de la depunerea cererii, pe toată durata procedurii de azil. Beneficiarii unei forme de protecție internațională au următoarele drepturi: să fie angajați de persoane fizice sau juridice în aceleaşi condiţii ca cetăţenii români; să beneficieze de asigurări sociale, de măsuri de asistenţă socială şi asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români; să beneficieze de tratament egal cu cetăţenii români în ceea ce priveşte echivalarea studiilor sau a perioadelor de studii, recunoaşterea diplomelor, atestatelor şi certificatelor de competenţă, precum şi a calificărilor profesionale care dau acces la profesiile reglementate din România.
3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
RADOR – 20 martie