IDragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Dacă soliciți azil în România ai dreptul să fii cazat într-unul dintre Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil, care sunt coordonate de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Totuși, dacă ai găsit cazare în altă parte este necesar să faci o solicitare la IGI pentru a putea părăsi zona unde ai intrat în România. Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil coordonate de IGI sunt amplasate în București, Timișoara, Giurgiu, Maramureș, Rădăuți și Galați. Nu este obligatoriu să rămâi în cazarea oferită de autoritățile române pentru solicitanții de azil Dacă ai altă opțiune de cazare poți locui acolo unde dorești, dar trebuie să informezi IGI despre adresa la care stai. Dacă te afli într-un hotel sau în alte amenajări turistice (pensiuni, resorturi, cabane etc), va trebuie să te prezinți la cea mai apropiată secție de poliție și le vei comunica informațiile necesare pentru înregistrare, toate acestea în 24 de ore.
2) Cetățenii străini care provin din Ucraina pot călători gratuit pe teritoriul României cu trenurile operatorului feroviar naţional CFR Călători. De asemenea, călătoria refugiaților care pleacă din România spre Ungaria este gratuită. Astfel, CFR Călători va emite biletul gratuit până în frontieră, iar MAV, operatorul naţional maghiar, mai departe pe teritoriul Ungariei până la Budapesta sau până la următoarea frontieră. Persoanele care vin din Ucraina pot călători gratuit cu trenul din orașul de graniță până în orice oraș au nevoie, doar cu documentele primite la frontieră, către locațiile care oferă cazare pentru refugiați.
Tot mai multe țări europene asigură bilete de tren gratuite pentru refugiații ucraineni. Până acum, gratuitatea la transportul feroviar pentru cei care fug de războiul din Ucraina a fost aplicată în Polonia, Austria, Danemarca, Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania și Franța.
3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.