Aşa cum am scris cu ceva timp în urmă, în ambele tabere din războiul din Ucraina luptă şi voluntari străini. În partea rusă au fost aruncaţi în luptă – nu cu mult succes – mercenari ceceni şi sunt aşteptaţi „specialişti în lupte urbane” din Siria. Un jurnalist de la Frankfurter Allgemeune Zeitung a reuşit să ia legătura cu doi voluntari, care susţin că au plecat din Germania pentru a lupta în Ucraina alături de trupele guvernamentale. În cele ce urmează redăm, în sinteză, articolul publicat, sîmbătă, de ziarul german de orientare conservatoare.
Parţial la chemarea preşedintelui Ucrainean, Volodimir Zelenski, zeci de mii de voluntari din Japonia până în Canada s-au prezentat în Ucraina pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi. Jurnalistul a încercat să ia legătură cu voluntari germani prin intermediul site-ului Telegram: „Voluntari pentru Ucraina”. Cei mai mulţi au refuzat să vorbească cu presa, ceea ce este de înţeles, întrucât în Germania este interzisă recrutarea mercenarilor pentru armate străine. Până la urmă, administratorul grupului a intrat în vorbă cu jurnalistul. A vrut să ştie dacă doreşte doar realizarea de interviuri sau urmăreşte demascarea voluntarilor.
În final, ziaristul a reuşit să-l contacteze prin chat pe un vountar care chiar a dorit să meargă să lupte în Ucraina. La câteva zile după aceasta, grupul Telegram a fost desfiinţat. Jurnalistul a rămas, însă, în contact cu voluntarul, care a susţinut că împreună cu alţi 27 de oameni va pleca în Ucraina.
Bărbatul care s-a prezentat drept Andrei (avea şi un alt nume care avea sonoritate slavă) a spus că este militar profesionist în Bundeswehr (armata federală germană), în batalionul de sprijin al comandamentului, unde este transmisionist. Din discuţia cu el a rezultat că Andrei ţine legătura cu Ambasada Ucrainei din Germania.
Bărbatul a ajuns pe 11 martie la graniţa polonezo-ucraineană cu maşina sa personală. La punctul de trecere Korczowa – Krakowec, a trecut în Ucraina şi lângă o benzinărie s-a întâlnit cu reprezentantul armatei ucrainene. De aici a fost dus la o bază de antrenament din Novoiavorivsk, la numai 20 de km. de Iavoriv. Baza a fost lovită de rachete ruseşti în 13 martie, tocmai pentru că serviciile de informaţii ruseşti au aflat că în acel loc se concentrează cei care vin să lupte în armata ucraineană. În urma atacului, au murit 35 de oameni, potrivit surselor ucrainene și 180 de oameni, conform datelor ruseşti.
Peste două zile, jurnalistul a reuşit din nou să îl contacteze pe Andrei, care a spus că în calitate de cercetaş militar este dotat cu telefon prin satelit. În război este interzisă folosirea telefoanelor mobile pentru că ruşii pot localiza ţintele inamice pe baza semnalelor telefonului. Până şi telefonul prin satelit a folosit doar departe de clădirile care puteau fi puncte strategice importante.
Voluntarul a spus că a trecut de prima misiune şi este bine atât mental, cât şi fizic. Bărbatul a dat datele de acces ale unui alt voluntar, care se prezenta sub numele de Iannis. Şi acesta este militar profesionist în Bundeswehr, unde lucrează în cadrul trupelor motorizate (panzergrenadier), dar a primit şi instructaj pentru misiuni speciale.
Iannis spunea că împreună cu el au venit încă patru voluntari germani din Saxonia. Ei împreună patrulau în zona de nord-vest al Kievului, când au observat un convoi rusesc, care avea în faţă un transportor blindat. Voluntarii au deschis focul de la aproximativ 60 de metri asupra transportorului din faţă şi au reuşit să-l arunce în aer. Din vehicul au sărit zece sau unsprezece militari ruşi, pe care voluntarii „i-au neutralizat”. La întrebarea reporterului dacă au fost ucişi militarii ruşi, Iannis a spus că „soldaţii acum au un somn mai lung”.
Din reportaj mai reiese că viaţa voluntarilor nu este deloc uşoară. Cei doi nemţi trebuie să stea în punctele de observaţie până la 3 dimineaţa, în frig, la o temperatură scăzută de minus 1 grad. Schimbul vine la două ore. Unul dintre ei a spus că a reuşit să facă un duş cu trei zile înainte. Mâncarea este puţină, deocamdată se hrănesc din conservele aduse de ei din Germania şi din alimentele lăsate de ruşi. Noaptea nu pot dormi mai mult de patru sau cinci ore într-un sac de dormit. Câteodată, ei dorm în case ruinate, părăsite sau în gropi săpate în pământ. Au adăugat că situaţia civililor este şi mai rea, ei au şi mai puţină hrană. Voluntarii au spus că ucrainenii se poartă urât cu prizonierii ruşi. Aceştia sunt deseori bătuţi sau loviţi cu piciorul. Cei doi au cunoştinţe despre alţi germani care au murit în lupte.
Cei doi ştiu că acțiunea lor este considerată infracţiune în Germania, însă cred că și-au riscat locul de muncă şi libertatea pentru o ă bună: a-i ajuta pe civilii din Ucraina şi pentru a salva cât mai multe vieţi omeneşti. Asta au făcut şi prin „neutralizarea” convoiului rusesc. Ei mai spuneau că nu au venit de dragul războiului sau din teribilism (deşi ştiu că printre voluntari sunt şi aventurieri), ci consideră că fac un lucru bun şi profund moral.
Jurnalistul a vrut să afle dacă superiorii militarilor din Bundeswehr ştiu că subordonaţii lor luptă în Ucraina. În răspunsul său, reprezentanții Ministerului Apărării au specificat că au cunoştinţe despre câteva cazuri în care foşti militari profesioniţi din Bundeswehr au plecat să lupte în Ucraina, însă nu au date despre militari activi, care s-ar fi înrolat în armata ucraineană ca voluntari. De altfel, este posibil ca unii să plece în concediu şi să meargă în Ucraina, iar, în acest caz, cei din armata germană nu au cum să ştie ce fac aceștia în timpul liber.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Székely Ervin, RADOR