Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Cetăţenii ucraineni aflaţi în România vor beneficia de protecţie temporară, a decis Guvernul României. Vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina şi care nu se pot întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara de origine, atât cei care au venit în Romania după 24 februarie 2022, cât şi cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României dinainte de izbucnirea conflictului armat. Totodată, vor beneficia de protecţie şi apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care beneficiau de o protecţie naţională în Ucraina. Acestor persoane le va fi eliberat un permis de şedere pe teritoriul României de către Inspectoratul General pentru Imigrări şi le va fi atribuit un cod numeric personal, în mod similar celui atribuit solicitanţilor de azil. Acordarea protecţiei temporare se face automat, ea nu trebuie solicitată. România transpune astfel recenta Decizie a UE nr. 382/2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina şi introducerea unei protecţii temporare a acestor cetăţeni.
2) Centrul Unic de Gestionare a Crizei din Republica Moldova, în colaborare cu Agenția Națională Transport Auto, va organiza curse de transport internațional pentru refugiații din Ucraina care vor să ajungă în țările UE. Astfel, persoanele refugiate sunt îndemnate să completeze formularul online: http://www.anta.gov.md/content/repatriere, cu versiuni în engleză, rusă şi română. În funcție de numărul solicitanților și destinațiile alese, vor fi puse la dispoziție curse rutiere ocazionale în orașele indicate prin formularul de cerere.
3) Refugiaţii din Ucraina au acces la consultaţii medicale prin telefon, în limba ucraineană, atât pentru medicină generală, cât şi pentru pediatrie. Numărul de telefon 0040 373787805 cu acoperire naţională este gratuit şi disponibil 24/7. Linia telefonică a fost deschisă de către Asociaţia „Zi de Bine” şi Telios Care, companie ce furnizează servicii medicale de telemedicină, fiind un serviciu personalizat de telemedicină, care oferă refugiaţilor informaţiile medicale de care au nevoie, în ucraineană.
4) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.