În fiecare an, în data de 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Astfel, încercăm să scoatem la suprafață ceea ce nu putem vedea: „Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil!”
În acest sens, s-a inițiat o campanie de conștientizare a publiculu larg, cu privire la importanța apelor subterane, constând în videoclipuri și articole care evidențiază rolul vital al acestor resurse.
Materialele aferente campaniei pot fi accesate pe website-ul instituției noastre: www.inhga.ro secțiunea „Ziua Mondială a Apei 2022”, cât și pe pagina oficială de Facebook a I.N.H.G.A.: https://www.facebook.com/inhga
Printre cele mai importante domenii de activitate ale Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A) se numără evaluarea rezervelor şi resurselor de ape subterane ale ţării, precum şi ale regimului, bilanţului şi calităţii acestora.
Apele subterane sunt esențiale pentru mediu și refacerea ecosistemelor, jucând un rol important în ciclul hidrologic și în menţinerea zonelor umede. De asemenea, asigură alimentarea râurilor și a lacurilor.
În România, potrivit Legii Apelor, apele subterane, corespunzătoare calitativ, sunt resurse strategice destinate în primul rând pentru alimentarea cu apă a populaţiei şi animalelor, precum şi pentru asigurarea igienei şi sănătăţii oamenilor.
Prin toate aceste demersuri, încercăm să aducem în prim – plan o informare corectă a populației, deoarece „în fața unui viitor aflat sub incertitudinea schimbărilor climatice, apa subterană se constituie într-o rezervă strategică pe care trebuie să o respectăm ca o componentă dintr-un întreg din care și noi facem parte.”- așa cum precizează în discursul său, domnul ing. Gabriel Francisc ȘTIKA, director general al Administrației Naționale „Apele Române”.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A) este insitutie publică de interes național cu personalitate juridică, fiind subordonat direct Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Acesta desfășoară activități de cercetare – dezvoltare și asigură servicii în domeniul hidrologiei, hidrogeologiei și gospodăririi unitare și durabile a resurselor de apă de suprafață și subterane la nivel național. De asemenea, prin Centrul Național de Prognoze Hidrologice, asigură la nivel național elaborarea de avertizări și prognoze hidrologice de scurtă, medie și lungă durată.