- Seria de evenimente lansată de Televiziunea Română “Nopțile albe ale filmului românesc” continuă cu producatoarea Ada Solomon, invitata celei de-a doua ediţii.
Sâmbătă, 26 Martie, în intervalul orar 22:00 – 6:00, TVR3 vă invită la un maraton cinematografic.
“Noaptea albă” începe la ora 22:00, cu un interviu, în exclusivitate cu Ada Solomon, unul dintre cei mai prolifici producatori din România. Interviu este realizat de Claudia Nedelcu Duca, inițiatoarea și producătoarea acestui program. Ada Solomon are peste 70 de filme în portofoliu, peste 500 de selecţii în festivalurile de film şi 200 de premiere.
- Noaptea Albă a Filmului Românesc, a doua ediţie, vă prezintă cele cinci titluri selectate:
22:30/ OS DE PEȘTE, fragment în premieră absolută, are o durată de 15’, cu semn de audiență: AP.
Regia este semnată de Dragomir Sholev, scenariul: Dragomir Sholev, Emanuela Dimitrova, Georgi Merdzhanov, producători: Rossitsa Valkanova, Ada Solomon, imaginea: Nenad Boroevic, scenografia: Severina Stoyanova, montajul: Catalin Cristutiu muzica: Nikola Gruev – Kottarashky. Din distribuţie fac parte: Deyan Donkov, Suzy Radichkova, Valentin Andreev – Rafe.
În povestea filmului, Ivo, managerul unui camping de la malul mării, refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data aceasta, el vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă pentru că, din păcate, corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.
22:50/ IVANA CEA GROAZNICĂ (2019), o premieră TV, cu o durată de 89’, semn de audiență: 12.
Filmul este în regia Ivanei Mladenović, scenariul Ivana Mladenović și Adrian Schiop, director de imagine Carmen Tofeni, montajul Patricia Chelaru, Cătălin Cristuțiu.
În distribuție: Ivana Mladenović, Luka Gramić, Gordana Mladenović, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu, Anca Pop.
Actrița sârbă Ivana lucrează și trăiește în România dar, după o serie de probleme de sănătate, decide să își petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orășelul natal, înconjurată de familie.
Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local – Festivalul de muzică Podul Prieteniei – și, deși nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la București și pe măsură ce bârfele legate de povestea sa de dragoste cu un băiat mult mai tânăr se împrăștie în oraș, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase.
Filmul a primit numeroase premii: Cel mai bun film, Festivalul Internațional de Film de la Belgrad în 2020, Cel mai bun film – Golden Pram, Festivalul de Film de la Zagreb în 2019, Premiul special al juriului, în secțiunea Cineasti del Presento, Festivalul de film de la Locarno în 2019 (premiera mondială a filmului), Mențiune Specială – Transilvania Internațional Film festival (TIFF) în 2020.
24:30/ TIPOGRAFIC MAJUSCUL (2019) este un film de ficțiune de lung metraj, cu durata de 123’ şi semn de audiență: 15.
Regia aparţine lui Radu Jude, scenariul: Radu Jude, Gianina Cărbunariu, director de imagine: Marius Panduru, montaj: Cătălin Cristuțiu, distribuția: Șerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Șerban Pavlu, Alexandru Potocean, Silvian Vâlcu, Constantin Dogioiu, Doru Cătănescu, Nicolae Ceaușescu.
În toamna anului 1981, un tânăr de 16 ani, din Botoşani, a pus pe jar regimul comunist, pictând nopţi la rând zidurile din oraş cu inscripţii care îndemnau cetăţenii să îşi caute libertatea. Un gest de un curaj nebun, care a fost aspru pedepsit de Securitate. “L-au arestat, l-au ţinut vreo 3 zile, apoi i-au dat drumul. Dar nu l-au lăsat niciodata în pace. Îl chemau de două-trei ori pe săptamană la ei. Îl serveau cu cafea. El nu prea bea cafea. Îi spuneam să nu mai bea cafea. Chiar îmi spunea că îl lăsaseră singur într-o cameră ciudată… Nu ştiu ce i-au pus în cafea! S-a schimbat total…”, mărturisea mama lui Mugurel cu câţiva ani înainte de a pleca de pe această lume, încă neîmpăcată cu cele ce se întamplaseră cu fiul ei.
Premii obţinute: Cea mai bună scenografie, Irina Moscu, Gopo, 2021, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură Domnica Bodogan și Bianca Boeroiu, Premiul criticilor de film din Bulgaria, Radu Jude – Sofia Internaţional Film Festival.
Filmul are şi multiple nominalizări: Cel mai bun film, Gijón Internaţional Film Festival în 2020, Cel mai bun film de ficțiune, IndieLisboa Internaţional Independent Film Festival în 2020, Cel mai bun film, Minsk Internaţional Film Festival “Listapad” în 2020, Meet the Neighbors, Festivalul Internațional de Film de la Salonic în 2020, Cel mai bun film de ficțiune, TIFF în 2020.
02:40/ ROXANNE (2013) este un film de ficțiune de lung metraj, cu durata de 94’ şi semn de audiență: 15.
În regia lui Vali Hotea, scenariul: Vali Hotea, Ileana Muntean, director de imagine: Alex Sterian
montaj Eugen Kelemen, distribuția: Șerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Anghel Damian, Corina Moise, Adrian Văncică, Valeria Seciu.
La 20 de ani după Revoluția din România, Tavi Ionescu – un bărbat drăguț dar destul de imatur, trecut de 30 de ani – află din dosarul său de la Securitate că ar putea avea un fiu despre care nu a știut nimic. Pornind propria sa investigație secretă, Tavi se găsește prins într-un trecut complicat care acum dezvăluie adevăruri urâte ascunse, care îi dau peste cap atât viața sa, cât și pe a celor din jurul său. Pentru prima dată, Tavi este forțat să ia niște decizii extrem de mature.
Filmul a fost nominalizat pentru: Cea mai bună actriță într-un rol secundar – Valeria Seciu, Gopo, în 2014, Cel mai bun debut – Valentin Hotea, Gopo, în 2014, Cel mai bun regizor – Valentin Hotea, Festivalul Internațional de Film de la Locarno în 2013, Cel mai bun regizor – Valentin Hotea, Festivalul Internațional de Film de la Odesa în 2014.
04:20/ DIMINEAȚA (2007) un film de ficțiune scurt metraj, cu durata de 30’ şi semn de audiență: 12.
Regia semnată de Radu Jude, scenariu Andrei Butică, Radu Jude, producător Ada Solomon, distribuția: Andi Vasluianu, Oana Ioachim, Irina Săulescu, Gabriel Spahiu, Sorin – Hroni Godi.
Dis-de-dimineata, un tânăr şofer de taxi trebuie să ducă o femeie de 40 de ani din Jilava în Bucureşti, apoi suspansul continuă.
Filmul a fost premiat pentru: Cel mai bun scurt metraj, Vukovar Film Festival în 2008 şi a primit o nominalizare pentru Cel mai bun scurt metraj, Gopo în 2008.
04:50/ DISTANTA DINTRE MINE ȘI MINE (2019) un film documentar cu o durată de 89’ şi semn de audiență: AP.
Regia aparţine Monei Nicoară, producători Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu, Alexandru Solomon co-producători Alexandru Solomon, Mona Nicoară, montaj Dana Bunescu imaginea Ovidiu Mărginean, Rudolf Costin, muzica Nina Cassian, grafica Șerban Jipa, după o idee de Ada Solomon.
Viața Ninei Cassian a fost o luptă pe viață și pe moarte dintre estetică și etică. Prin cruntele realități ale fascismului, comunismului și exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română și-a păstrat libertatea interioară și credința copilărească într-un basm utopic.
Filmul a obţinut premiul pentru Cel mai bun film documentar, Gopo în 2020 şi nominalizări pentru Cel mai bun montaj, Dana Bunescu, Gopo în 2020, Cel mai bun film documentar, Trieste Film Festival în 2019.
Vidoeclipul de promovare al evenimentului poate fi accesat prin link-ul https://youtu.be/naG4xK1hlkA.
Toate filmele care vor fi prezentate în cadrul acestui proiect sunt finanțate și de TVR – singura instituție media din România care susține cinematografia independentă naţională, contribuind la fondul cinematografic cu 15% din veniturile obținute din publicitate pe parcursul unui an calendaristic.
Parteneri media: Radio România, LiterNet.