Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Broşura “Servicii gratuite oferite cetăţenilor ucraineni pentru integrarea pe piaţa muncii din România” (în ucraineană, engleză şi română) poate fi descărcată de pe site-ului Ministerului Muncii, la https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/, rubrica „Alături de Ucraina”. Tot acolo se găseşte (în ucraineană şi română) Declaraţia pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de calificare profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării locului de muncă.
Guvernul a adoptat măsuri pentru a facilita accesul cetățenilor ucraineni pe piața muncii din România. Ministerul Muncii a flexibilizat procedurile de acordare a dreptului de ședere și de muncă în România pentru cetăţenii ucraineni, în contextul în care aceștia sunt nevoiți să părăsească Ucraina fără să poată cere viză de la misiunile diplomatice ale României și nu dețin asupra lor diplome de studii/certificate de calificare. Astfel, cetăţenii ucraineni care intră legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii privind azilul în România, pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Refugiaţii din zona de conflict armat care nu dețin documente cu care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate se vor putea angaja în baza unei declarații pe propria răspundere, dată angajatorului român, că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie angajaţi şi nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează să o desfăşoare în România.
Angajarea persoanelor care nu dețin documente doveditoare cu privire la calificări și experiență se face cu respectarea Codul muncii, în ceea ce privește verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei care solicită angajarea, respectiv stabilirea unei perioade de probă pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă. Cetăţenii ucrainieni ajunși în România din cauza conflictului armat pot beneficia de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de protecţie în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, doar cu înregistrare la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene/din Bucureşti. Prevederile vizează cetățenii ucraineni și se pot aplica persoanelor de alte naționalități cu respectarea Legii azilului în România, prin Inspectoratul General pentru Imigrări.
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.