Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Studenţii refugiaţi din Ucraina care vor să-şi continue studiile în Republica Moldova trebuie să urmeze mai multe instrucţiuni: accesați site-ul dopomoga.gov.md, găsiți capitolul Educație, rubrica „Înscrierea la universități a studenților refugiați din Ucraina” și informați-vă, după care vedeți lista instituțiilor de învățământ superior; accesați pagina web oficială a instituției și alegeți instituția potrivită; examinați programele de studii superioare (licență, master, doctorat) oferite de universitate; în lista de contacte găsiți numărul de telefon din anticamera rectorului/prorectorului și aflați toate detaliile cu privire la condițiile mobilității de studii. Mai multe detalii, inclusiv lista instituțiilor superioare de învățământ superior, se găsesc pe site-ul Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, la adresa https://mec.gov.md/.
2) Deşi regiunea Cernăuţi este extrem de aglomerat cu refugiaţi din alte regiuni ale Ucrainei, persoanele refugiate în regiune sunt rugate să telefoneze non-stop la numărul 080-033-50-47. Apelurile sunt gratuite pentru abonații tuturor operatorilor de telefonie mobilă. Refugiaţilor li se va căuta adăpost temporar în hoteluri, şcoli și în căminele studențești din Cernăuți.
3) Comisia Europeană pune la dispoziţie refugiaţilor ucraineni, pe site-ul propriu, https://ec.europa.eu/, în pagina specială „Solidaritatea UE cu Ucraina”, numeroase informații pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Informaţiile sunt accesibile în limbile ucraineană şi rusă, pe pagini separate. Aici găsiți informații esențiale despre ce ar trebui să facă refugiaţii înainte de plecare dacă au posibilitatea, respectiv despre drepturile refugiaţilor în ceea ce privește trecerea frontierei într-o țară din UE, eligibilitatea pentru protecție temporară și solicitarea protecției internaționale, precum și informații despre drepturile de călătorie gratuită în interiorul Uniunii Europene, în diferite state membre.
4) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.