NORTHANTS LIVE: Avioanele de luptă ale RAF au zburat în România pentru „apărarea spațiului aerian”

 

Avioanele Typhoon sunt acum staționate la o bază aeriană de la Marea Neagră

 

NORTHANTS LIVE (Marea Britanie), 28 martie 2022 – RAF (Royal Air Force) au desfășurat avioane de luptă în România, în încercarea de a proteja spațiul aerian al țării, peste Marea Neagră. Patru avioane Typhoon sunt acum staționate la o bază aeriană de pe litoralul românesc al Mării Negre, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Avioanele Typhoon au sediul de obicei la RAF Coningsby și vor fi operate de 150 de membri ai RAF, care formează Cartierul General al unei aripi aeriene expediționare (EAW).

Potrivit Ministerului Apărării, misiunea este o operațiune pur defensivă și o misiune permanentă a NATO care a început în 1961, în timpul Războiului Rece. Aceasta protejează securitatea și integritatea spațiilor aeriene ale tuturor membrilor Alianței NATO, care sunt monitorizate de centrele de operațiuni unde se evaluează dacă este necesară interceptarea.

Numele misiunii este Operațiunea Biloxi și este a patra oară din 2017 când RAF o desfășoară. Desfășurarea se adaugă misiunilor continue de lungă durată efectuate de Aliații NATO pe flancul estic.

Ministrul forțelor armate, James Heappey, a declarat: „Marea Britanie rămâne angajată față de securitatea NATO și cea europeană în fața agresiunii ruse și a invaziei neprovocate în Ucraina.

„Operațiunea Biloxi este o misiune a NATO de lungă durată, iar Royal Air Force joacă un rol central în securitate și descurajare în Europa”.

Vicemarșalul Phil Robinson, ofițer comandant al Grupului 11, a declarat: „Sosirea personalului și echipamentelor noastre în regiune evidențiază angajamentul și contribuția continuă a RAF la misiunea de poliție aeriană a NATO în România. În timpul desfășurării, vom lucra alături de partenerii noștri români și de alți parteneri din NATO, permițând îndeplinirea misiunii și protejându-i și liniștindu-i pe aliații noștri, construind în același timp încrederea și menținând descurajarea.”

Autor: Will Jefford

https://www.northantslive.news/news/northamptonshire-news/raf-fighter-jets-scrambled-romania-6869398

Traducerea: Cristina Zaharia/czaharia/cciulu