Conflictul armat din Ucraina continuă să se afle pe prima pagină a ziarelor străine, dar o încetare a războiului ruso-ucrainean rămâne încă greu de întrevăzut. Să ne oprim, totuși, asupra unor relatări oarecum optimiste pe marginea acestui subiect.
În ziarl turc Hürriyet, oficialii turci se declară optimiști..”Turcia afirmă că, la tratativele ruso-ucrainene desfășurate, marți, la Istanbul, progresele au fost substanțiale”, titrează cotidianul, citându-l în acest sens pe ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, care ar fi declarat: “Astăzi, suntem fericiți să constatăm că apropierea dintre cele două părți a crescut mai mult ca oricând și că s-a ajuns la o înțelegere în privința mai multor probleme”..Mai mult, în același ziar, „negociatorul ucrainean, David Arakamia, spune că „există suficiente condiții în vederea unei întâlniri directe între președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și președintele rus, Vladimir Putin”..
Presa americană pare să întărească și ea informațiile din ziarul turc. Revista Newsweek titrează și ea că „Putin și Zelenski s-ar putea întâlni în curând pentru tratative de pace”. Iar cotidianul american The Washington Post afirmă că,” în urma tratativelor de la Istabul, Ucraina speră să se încheie un acord de încetare a focului”. Același ziar îl citează pe ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care afirmă că, „acum, țara sa se va concentra în principal asupra unor probleme de ordin umanitar”.
În presa franceză, jurnaliștii se arată mai puțin optimiști. Ziarul Le Monde citează surse din Moscova, care ar fi spus că „Rusia ar dori să-și reducă radical operațiunile din zona Kievului”. Dar tot Le Monde afirmă că „Washingtonul se îndoiește că Rusia ar vorbi chiar serios”..
Și totuși, răsfoind ziarele britanice, presigiosul Financial Times ne atrage atenția spre o altă zonă. Ziarul afirmă că, cităm, “un regiment naționalist cu rărăcini neonaziste ar fi avut un rol important în rezistența Ucrainei în fața forțelor rusești din zona Mării de Azov”, Dar ziarul ne avertizează totodată „să nu confundăm patriotismul cu nazismul”. Cât despre promisiunea Rusiei de a-și mai reduce operațiunile din zona Kievului, ziarul britanic The Guardian citează un negociator rus, care ar fi declarat că “eventuala detensionare a situației din zona Kievului și a Cernihivului nu înseamnă nicidecum o încetare a focului”.
În Italia, cotidianul Corriere della Sera reia și el anunțul Rusiei, legat de o reducere a operațiunilor militare de lângă Kiev, dar ziarul citează și surse americane care ar fi spus că „nu sunt semne că Rusia ar da dovadă de seriozitate”. Referindu-se și el la negocierile de ieri (marți), un alt ziar italian, La Stampa, reia o declarație a oficialilor ucraineni: „Renunțăm la NATO, dar vrem să intrăm în Uniunea Europeană”.
Din cauza conflictului din Ucraina, țările membre ale așa-zisului Grup de la Vișegrad se confruntă și ele cu tensiuni. Din ziarul ucrainean de limbă engleză, Kyiv Post, aflăm că „Ungaria a fost criticată de partenerii din grup pentru poziția sa prorusă”. Același ziar informează că, astăzi (miercuri) ar fi urmat să aibă loc la Budapesta o reuniune a miniștrilor apărării din acest grup, dar evenimentul a fost suspendat.. Kyiv Post relatează că „ministrul polonez al apărării a anunțat deja că nu va participa”, ca de altfel și ministrrul ceh al apărării, Citată de ziarul ucrainean, ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, ar fi declarat:”Am sprijinit întotdeauna grupul nostru, dar îmi pare rău că Ungaria consideră acum că un petrol rusesc mai ieftin este mai important decât sângele ucrainean”
Nu putem însă încheia fără să fi răsfoit și presa rusă. Iată și titlurile unor articole.”O alternativă la gazul rusesc ar însemna o întoarcere a Europei în secolul al XIX-lea”, titrează cotidianul moscovit Pravda. Același ziar opinează că „Rusia a oprit de fapt un mare război, Cu cât avansăm mai mult în operațiunea noastră specială din Ucraina, cu atât mai mică este probabilitatea unui război între Rusia și Occident”, afirmă cotidianul moscovit. Cât despre China, ziarul rusesc Nezavisimaia Gazeta titrează: „Beijingul consideră că Washingtonul este vinovat pentru criza din Ucraina, iar sancțiunile împotriva Rusiei vor dăuna tuturor”. Altminteri, Rusia pare mulțumită. Potrivit publicației Trud, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că „operațiunea specială din Ucraina și-a atims principalele obiective”. Șoigu le-ar mai fi spus subalternilor că „asta va permite atingerea obiectivului principal, respectiv, eliberarea bazinului Donbas”.
Alexandru Danga. Agenția de presă RADOR