Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
Новини українською мовою
1) Platforma dopomoha.ro, cu versiuni în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă, lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit copiilor și tinerilor din Ucraina.
Ești binevenit în România și ai dreptul de a rămâne în țară indiferent de vârstă. Tu și familia ta sunteți în siguranță în România și nimeni nu are dreptul să vă forțeze să mergeți unde nu doriți. Autoritățile, multe organizații locale și internaționale sunt aici pentru a te ajuta. Poți obține ajutor pentru cazare, hrană, transport, sănătate și școlarizare pentru tine. și familia ta. Fiind copil, ai drepturi speciale, cum ar fi dreptul de a rămâne cu familia, de a merge la școală, de a te juca, de a obține ajutor dacă ai fost rănit, de a fi ascultat și de a-ți fi luate în serios ideile și opiniile. Dacă ai documente care arată cine ești (o carte de identitate sau un pașaport), este important să le păstrezi undeva în siguranță. Nimeni nu are voie să ia aceste documente de la tine sau de la familia ta, cu excepția polițiștilor de frontieră sau a poliției care vor trebui să le ia doar pentru o perioadă scurtă de timp și să ți le returneze. De obicei, poți să-i identifici pentru că poartă o uniformă oficială. Nu preda nimănui actele de identitate pentru a te ajuta să găsești cazare sau transport
Ajutorul este gratuit pentru toate persoanele, inclusiv pentru femei, bărbați și copii. Nimeni nu are voie să te oblige să lucrezi sau să îți ceară favoruri sexuale sau de orice altă natură (obiecte sau bani) în schimbul asistenței sau ajutorului. Dacă cineva face asta, poți să-l reclami autorităților sau la UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi) pentru a obține sprijin sigur și confidențial.
Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din fiecare județ sunt instituții abilitate să îngrijească de minorii neînsoțiți. Reprezentanţii lor sunt prezenţi la punctele de trecere a frontierei din România și pot fi contactaţi pentru asistență urgentă dacă este necesar. Datele lor locale de contact sunt disponibile la fiecare dintre punctele de poliție de frontieră. Dacă bănuiești că ești o victimă sau că ești martor al unui caz de abuz asupra copiilor, sună la 119 – număr de telefon național unic pentru sesizarea cazurilor de abuz asupra copiilor.
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International
RADOR (3 aprilie)