După cum era de așteptat, niciun alt eveniment de pe mapamond nu a reușit să depășească în interes războiul din Ucraina. Presa internațională continuă să comenteze pe larg evenimentele din această țară, prezentând totodată și reacția lumii față de o criză a cărei rezolvare nu se întrevede, cel puțin deocamdată.
Discursul de ieri (marți) al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la videoconferința organizată în biroul Consiliului de Securitate al ONU, este viu comentat în ziare din diverse țări. „Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în operațiunile forțelor ruse din Ucraina”, informează cotidianul american The Washington Post. Același ziar subliniază că, în opinia președintelui ucrainean, este vorba despre „cele mai cumplite crime de război comise după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ele subminează întreaga arhitectură a securității mondiale. Distrug totul”, ar fi susținut președintele Zelenski, citat de același ziar. Fără să comenteze discursul președintelui ucrainean, un alt ziar american important, The New York Times, citează și el din declarațiile dure ale președintelui Zelenski în fața Consiliului ONU. „Vă pregătiți să închideți Organizația Națiunilor Unite?”, a întrebat Zelenski. „Credeți că vremea legislației internaționale este perimată? Dacă spuneți că nu, atunci trebuie să acționați imediat”.
„Dreptul de veto nu înseamnă și dreptul de a ucide”. Afirmația aparține tot președintelui ucrainean Zelenski, a cărui alocuține în fața Consiliului de Securitate al ONU e comentată și de ziarul francez Le Monde. Un alt ziar francez important, conservatorul Le Figaro, pomenește și el o serie de evenimente provocate de războiul din Ucraina, iar titlurile unor articole spun totul. Iată câteva: „La Mariupol, criza a depășit stadiul unei catastrofe umanitare” sau: „În opinia secretarului general al ONU, peste 1 miliard de oameni din întreaga lume sunt afectați de războiul din Ucraina”.
„Dacă ONU are doar vorbe goale, atunci ar trebui desființat. E nevoie de un proces precum cel de la Nuremberg”. Acestea sunt alte afirmații ale președintelui ucrainean Zelenski, preluate, de această dată, de ziarul italian Corriere della Sera. Dar același ziar italian titrează: „Germania se scuză din cauza politicii sale față de Rusia”. Corriere della Sera afirmă că „țara își face autocritica, din cauză că guvernele din trecut au permis o dependență excesivă față de Rusia în privința gazelor și a petrolului”. „Germania continuă să plătească armata lui PutinȚ, acuză un ambasador ucrainean, citat de ziarul german Frankfurter Allgemeine. „Dnă Doctor Merkel, ajutați la oprirea războiului”, titrează ironic tabloidul german Bild. Ziarul îl citează pe președintele ucrainean Zelenski, care ar fi spus: „Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucea și să vadă la ce a dus politica de concesii față de Rusia pe care au dus-o timp de 14 ani. Să îi vadă cu ochii lor pe ucrainenii torturați”.
Deloc liniștitoare, sunt și niște declarații ale fostului președinte rus, Dmitri Medvedev, apărute în cotidianul belgian La Libre Belgique: „Rusia dorește să clădească o Eurasie, care să se întindă de la Lisabona până la Vladivostok” – o declarație care, în opinia jurnaliștilor belgieni, „ne dă fiori pe șira spinării”.
Dar, desigur, nu putem neglija nici presa rusă, o presă care, după cum e de așteptat, își are și ea opiniile sale. „Rusia ar fi trebuit să riposteze extrem de dur în fața sancțiunilor occidentale”, e de părere un deputat al Dumei de Stat, citat de ziarul moscovit Pravda. În opinia deputatului Mihail Deliaghin, „Rusia poate obține în doar câteva ore ridicarea completă a sancțiunilor occidentale”. Și explică și cum: „e suficient să blocăm exportul anumitor mărfuri”.
„Rusia vorbește despre o operațiune militară specială, iar Europa, Marea Britanie și SUA vorbesc despre un război nedeclarat”, susține ziarul moscovit Trud. „S-a uitat repede că Rusia a intrat în Ucraina pentru a salva populația locală din Donbas”, reproșează același ziar. Iar în cotidianul independent Moscow Times, un tânăr declară: „Nu mai vorbesc cu tatăl meu pentru că nu îmi înțelege argumentele împotriva războiului. Îmi spune că sunt un trădător și ar trebui să fiu împușcat”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)/adanga