Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

Новини українською мовою

1) Platforma dopomoha.ro, cu versiuni în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă,  lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit copiilor și tinerilor refugiaţi din Ucraina. Dacă eşti în România cu familia, încearcă să călătoriți împreună și să găsiți cazare împreună ca o familie. Dacă te afli într-un loc nou, înainte de a ieși singur asigură-te că îl vizitezi împreună cu familia sau cu alte persoane care cunosc zona și în care ai încredere. Când ieși, spune-i unui părinte, unei rude sau cuiva în care ai încredere unde mergi și când te întorci, chiar dacă, de obicei, nu ai face asta acasă. Păstrează întotdeauna cu tine datele de contact ale membrilor familiei sau ale părinților. Dacă poți, încearcă să le păstrezi în limba ucraineană, dar ai grijă să nu lași persoane străine să le copieze sau să vi le ia. Aflați adresa unde vei fi cazat împreună cu familia ta și trimite aceste detalii unei persoane în care ai încredere. Planificați împreună ce să faceți dacă trebuie să te desparți de familie.

Dacă te afli în România singur, fără părinții tăi sau alți membri ai familiei, ai dreptul să obții ajutor de la autoritățile guvernamentale sau de la alte organizații pentru a găsi un loc sigur în care să stai și să fii îngrijit. Dacă nu călătorești cu părinții tăi sau alți membri ai familiei, asigură-te că ții legătura cu autoritățile, Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) sau cu organizațiile locale responsabile cu îngrijirea copiilor, astfel încât să ți se ofere un loc sigur unde să stai. De asemenea, poți suna și la linia telefonică națională pentru protecția copilului, la 119.

Dacă călătorești cu familia, dar nu cu părinții, poți rămâne cu familia, dar este important să spui autorităților, UNHCR sau altor organizații care vă ajută cine sunt părinții tăi, unde crezi că se află, precum și orice alte date contact sau informații pe care le aveți despre ei. Dacă nu știi unde se află părinții tăi sau familia ta sau ai pierdut legătura cu ei, organizații precum Crucea Roșie Română și ICRC (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii) sunt specializate în restabilirea legăturilor cu familia. Poți afla mai multe despre cum poți fi sprijinit să te reunești cu familia ta în România și despre opțiunile de sprijin pentru reunificarea într-o altă țară, contactând IOM, UNHCR sau CNRR (Cpnsiliul Naţional Român pentru Refugiaţi).

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.