Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Platforma dopomoha.ro, cu versiuni în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă,  lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina, inclusiv copii şi tineri. Dacă cineva te-a rănit, a rănit pe cineva cunoscut ţie sau ţi-e teamă că o va face, trebuie să ştii că nimeni nu are dreptul de a abuza, neglija sau maltrata vreun copil sau familia ta – nici străinii, nici părinții, rudele sau profesorii. Dacă cineva te-a rănit, te-a atins sau te-a tratat într-un mod care te face să te simți inconfortabil sau speriat, sau dacă ți-e frică că cineva o va face, există adulți și organizații care te pot ajuta. Dacă cineva pe care îl cunoști a trecut prin experiența de a fi rănit, încurajează-l să obțină ajutor.

De asemenea, poți inventa și împărtăși familiei și prietenilor un cuvânt sau o expresie secretă pentru a le folosi  în cazul în care te simți în pericol, astfel încât ei să știe că ai probleme. Dacă iei legătura cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), vom face tot posibilul pentru a te ajuta. De asemenea, poți apela la linia telefonică națională pentru protecția copilului, la 119.

Ține minte că asta nu este vina ta și nu ești de vină. Este important să primești sprijinul de care ai nevoie. Nu trebuie să-ți fie rușine sau să te temi să ceri ajutor. Dacă ai pe cineva în care ai încredere, povestește-i despre asta. Dacă ai nevoie de mai multe informații sau asistență, poți lua legătura cu UNHCR, la https://help.unhcr.org/romania/, cu Organizația Internațională pentru Migrație (IOM), la https://romania.iom.int/contact-us, sau poți contacta autoritățile locale relevante pentru protecția copilului la 119.

2) Consilierii Centrului Naţional Român pentru Refugiaţi (CNRR) sunt prezenţi la toate punctele de trecere a frontierei dinspre Ucraina şi Republica Moldova. În acelaşi timp, consilierii sunt prezenţi în toate Centrele Regionale pentru Solicitanţi de Azil din România, unde oferă sfaturi persoanele care cer protecţia statului român în ceea ce priveşte procedura de azil.

Reprezentanţii Centrului răspund la telefoane 24/24, 7 zile pe săptămână, la următoarele numere de telefon: 0040 730 073 170 sau 0040 721 206 926.

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.