2022. április 12

A múlt hónapban 10,5%-ra emelkedett az éves inflációs ráta

Ezt az Országos Statisztikai Intézet (INS) közölte ma, hozzátéve, hogy az éves infláció szintje a februári 8,53%-ról emelkedett egy hónap alatt 1,97 százalékpontot. A tartós fogyasztási cikkek ára közel 11%-al, az élelmiszereké 11,2%-al, a szolgáltatásoké pedig 6,53%-al nőtt. Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Iulian Olescu beszámolt a hallgatóknak a legnagyobb mértékben az üzemanyag, olaj, zöldség, zöldségkonzerv, vaj, gabonaőrlemények és a burgonya ára emelkedett. Árcsökkenést mindössze a légi közlekedésben könyveltek el, ahol a jegyek ára 7%-al mérséklődött. A Nemzeti Bank előrejelzése szerint a második évnegyed végéig 11,2%-os inflációval kell számolnunk. Ezt követően az év végéig enyhén, nem egészen egy százalékkal, mérséklődni fog az infláció. (Radio România Actualităţi)

Újabb négy nagykövet-jelöltet hallgatnak meg ma a parlament külügyi bizottságainak együttes ülésén

A 15.00 órakor kezdődő meghallgatáson – a Szenátus honlapján olvasható tájékoztatás szerint – ismerteti nagyköveti programját Cristian Leon Ţurcanu, Moldova Köztársaságba, Alexandru Victor Micula Ukrajnába, Iulian Buga, Singapore-ba és Pataki Júlia, Etiópiába készülő diplomata. A Külügyminisztérium által februárban javasolt 12 nagykövet-jelölt közül a szakbizottságok eddig négyet hallgattak meg, mindannyian kedvező véleményezést kaptak. Az ő állomáshelyeik Katarban, Ománban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Türkmenisztánban vannak. A szakbizottságok szintén támogatták a különböző nemzetközi intézményekhez delegált új misszióvezetők kinevezését. Ők az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) New York-i székhelyén, az ENSZ genfi misszióján és az Európa Tanács mellett töltenek be nagyköveti tisztséget. Hasonlóképpen kedvező elbírálásban részesült Románia leendő svédországi nagykövete. (Radio România Actualităţi)

Elutasította a Képviselőház a Tánczos Barna ellen benyújtott egyszerű parlamenti indítványt

A képviselőház megvitatta, és elutasította a környezetvédelmi miniszter elmarasztalását célzó egyszerű indítványt. A Tánczos elleni indítványt a kormányból tavaly szeptemberben kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői nyújtották be.

Szerintük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben tisztségbe juttatott miniszter felelős az illegális erdőirtásokért és környezetkárosításokért.

Válaszában Tánczos Barna elmondta: annak a programnak a megvalósításán dolgozik, amelyet annak idején az USR-vel együtt dolgoztak ki, és a mandátumából eltelt több mint egy év alatt a kitűzött célok mintegy felét sikerült megvalósítani. Kijelentette: Romániában nincs erdőirtás, csak illegális fakivágások vannak, és ezek ellen is számos hatékony intézkedést hoztak az elmúlt évben. Úgy vélte: az országban Európa legmodernebb faanyag-nyomonkövető rendszere működik, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Tavaly szigorították az illegális fakivágás és az erdészek elleni erőszak büntetését. Azt is elmondta, hogy a kormány a múlt héten fogadott el sürgősségi rendeletet az erdősítési programról, amely alapján közel 60 ezer hektár erdőt telepítenek a helyreállítási alap finanszírozásával.

Az USR-n kívül a kezdeményezést csak a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői támogatták. (RADOR Hírügynökség)

Idén nem lesz adó- vagy illetékemelés

Ezt Adrian Câciu pénzügyminiszter nyilatkozta hétfőn este a „Támogatás Romániának” intézkedéscsomag bejelentése alkalmával.

A tárcavezető leszögezte: nemcsak Romániában, hanem egész Európában „bonyolult” a helyzet, és ilyen körülmények között a társadalomnak egységről és szolidaritásról kell tanúbizonyságot tennie.

„A kormány senkit nem fog hátrahagyni. (…) Ha egy ember beteg, gyorsan kell intézkedni, kezelést kell neki nyújtani. Ugyanígy kell tenni válsághelyzetben is” – fogalmazott.

Azt is kifejtette, a válságok mindig feltárják egy rendszer sebezhető pontjait. „Vannak olyanok, amelyekről már tudtál, és vannak, amelyekre a válság során derül fény; a kormány beavatkozása éppen ezeket veszi célba” – mondta még a pénzügyminiszter. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR