„Blue and Yellow – Hope for Ukraine” – o carte de colorat abordează emoțiile cauzate de stresul și trauma contextului actual din Ucraina

Fundația Transylvania College va distribui gratuit cartea „Blue and Yellow – Hope for Ukraine”, destinată persoanelor afectate de evenimentele ce au loc în Ucraina. Cartea este scrisă în limba engleză, ucraineană, română, poloneză, rusă și cehă. Această inițiativă se va desfășura în decursul lunilor aprilie și mai, în România.

Cartea „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” a apărut la inițiativa unui grup internațional de profesioniști din care face parte și Simona Baciu, membru fondator al organizației Tapestry Intergenerational Education Foundation – TIEF și fondator al Fundației Transylvania College. Lucrând alături de copiii și profesorii din Ucraina, în cadrul programului de susținere emoțională și educațională desfășurat la Transylvania College, au fost identificate nevoile persoanelor afectate de conflictul militar din țara vecină.

Terapia prin artă este una dintre tehnicile prin care persoanele care se confruntă cu traume sau stres își pot exprima emoțiile, conducând la o diminuare a tensiunilor și durerilor de multe ori simțite la nivelul corpului și la ameliorarea problemelor de somn (Art Therapy, Journal of the American Art therapy Association, Vol. 34, 2017, Issue 1). A fost demonstrat științific faptul că, „odată ce suntem concentrați la coloratul formelor și figurilor, fără a fi depășite liniile delimitatoare, suntem atenți la prezent, la ceea ce se întâmplă acum, fără a fi îngrijorați de trecut sau viitor”, susține dr. Sally Baas, psiholog și Președinte al Tapestry Intergenerational Education Foundation. Arta plastică este o formă accesibilă și eficientă de transpunere a gândurilor, trăirilor, emoțiilor și sentimentelor, care poate duce, pe lângă alte metode cunoscute, la reducerea stresului. Cărțile de colorat printate pot fi un suport pentru persoanele care își exprimă cu greu stresul sau traumele prin scris sau verbal, fapt pentru care, odată folosite, ele pot dezvălui emoțiile oamenilor cu o mai mare acuratețe.

Țara noastră a fost una dintre principalele state care a primit refugiați și le-a oferit ajutorul necesar tranzitării sau chiar stabilirii aici, fapt ce explică motivul pentru care cartea a apărut prima dată în România. Trebuie menționat că nevoia distribuirii acestor resurse este semnificativ mai mare în țara noastră și în statele vecine ale Ucrainei, comparativ cu alte țări în care trăiesc și profesează membrii organizației TIEF. „Este cu adevărat nevoie de ajutorul și susținerea noastră. În primul rând, ne gândim la nevoile primare, cum sunt mâncarea, apa, un loc de dormit, lucruri necesare pentru a te simți în siguranță. Pe lângă acestea, acordarea sprijinului emoțional este la fel de importantă pentru păstrarea sănătății fizice și emoționale, fapt pentru care trebuie să preîntâmpinăm, pe cât posibil, apariția efectelor negative, atât pe termen scurt, cât și lung.”, a adăugat Simona Baciu.

Cartea de colorat „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” a fost creată cu scopul de a oferi suport emoțional copiilor și adulților marcați de evenimentele tragice, apărute odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina. Cartea este dedicată tuturor persoanelor refugiate sau a celor aflate în proximitatea zonei de conflict, indiferent de vârsta pe care o au și locul din care vin. „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” are la bază ideea de unitate și solidaritate: „ne conectăm emoțiile și rămânem uniți cu alte persoane care oferă speranță celor care își doresc cu disperare pacea”.

„Blue and Yellow – Hope for Ukraine” este prima carte dintr-o colecție de trei și a fost realizată sub îndrumarea artistului britanic Adrian Fisher, recunoscut pe plan mondial pentru creațiile unice puse sub semnul stilului său artistic denumit Geomitica. Următoarele două cărți vor avea ca inspirație labirintul și puzzle-ul. Cele 1.000 de cărți tipărite în România vor fi distribuite gratuit

Cartea a fost creată de membrii organizației non-profit TIEF, din care fac parte renumiți psihologici, educatori, designeri și artiști din toată lumea. Fiecare membru a simțit nevoia să se implice și să ofere ajutorul necesar realizării acestei cărți. Echipa Fundației Transylvania College din România a contribuit, de asemenea, la conceperea cărții, precum și la distribuirea acesteia.

_________________________________

Simona Baciu

Simona Baciu este un deschizător de drumuri în educație, fondator și Președinte al Fundației Transylvania College și al Clusterului de Educație C-EDU, precum și membru fondator al Asociației Rethink Romania.

Încrezătoare că sănătatea socio-emoțională este indispensabilă învățământului secolului XXI, Simona a scris împreună cu Susan Shapiro cartea „Profesorul din Tine” (“The Teacher Within”), sub forma unui ghid pentru profesorii care vor să aducă starea de bine în sala de clasă și doresc să predea cu empatie și compasiune. Speaker, trainer, scriitor și mentor, Simona Baciu face parte din mai multe organizații naționale și internaționale, fiind o voce pentru educația acestui secol.

 

Fundația Transylvania College

Fundaţia Transylvania College a fost înființată în anul 1996, cu scopul de a susține schimbarea în educație. În decursul anilor, Fundația Transylvania College a înființat programul național Profesori Fericiți pentru România, precum și instituțiile de învățământ particular Grădinița Happy Kids și Transylvania College. A adus inovație în sistemul educațional prin programul Școala Altfel, cunoscut la nivel național, și a organizat numeroase cursuri, conferințe și traininguri pentru schimbarea mentalității în educație.

Toate aceste programe, alături de numeroasele conferințe naționale și internaționale organizate pe teme educaționale și de formare personală și profesională, au situat Fundația Transylvania College în rândul celor mai cunoscute instituții de interes public.

Tapestry Intergenerational Education Foundation

Tapestry Intergenerational Education Foundation este o organizație non-profit, bazată pe modelul A.R.A.T (Awareness, Recognition, Actions, Transformation), dezvoltat de Simona Baciu și Susan Shapiro în cartea scrisă de cele două autoare The Teacher Within. Misiunea TIEF este bazată pe cei 4 pași transpuși și în cartea Blue and Yellow – Hope for Ukraine:

  • Creșterea nivelului de conștientizare a importanței sănătății mentale pentru copii, tineri și familii;
  • Recunoașterea contextului actual și a nevoilor individuale;
  • Susținerea acțiunilor conștiente prin practicarea diferitelor tipuri de artă și comunicare;
  • Transformarea dobândită prin dezvoltarea rezilienței emoționale.