“Putin declară că tratativele de pace cu Ucraina au ajuns într-un impas, dar dă vina pe Occident” – “Primarul orașului Bucea, din Ucraina, afirmă că, până acum, au fost descoperite 403 cadavre” – Putin susține că situația din Bucea nu e reală”… cam acestea ar fi ultimele știri transmise de agenția Reuters cu privire la situația din Ucraina.
Dar să intrăm în amănunte… “Departe de a fi învins, Putin afirmă că intenționează să-și intensifice războiul în Ucraina”, titrează cotidianul american The New York Times. Ziarul se oprește asupra recentelor convorbiri pe care cancelarul Austriei, Karl Nehammer, le-a avut cu președintele rus, afirmând că “oficialul austriac nu se arată doar pesimist în privința perspectivelor păcii, dar crede că Putin intenționează chiar să sporească brutalitatea războiului”. Foarte interesante sunt declarațiile președintelui Putin, citate de un alt ziar american important, respectiv, The Washington Post: “Fără nicio îndoială, ceea ce se întâmplă în Ucraina e o tragedie, dar nu am avut de ales. Un atac împotriva Rusiei era doar o problemă de timp”.
Potrivit ziarului moscovit Pravda, Putin acuză Kievul că “a abandonat acordurile convenite la Istanbul și a readus dialogul în impas”. Iar în publicația Rosiiskaia Gazeta, Putin afirmă că “operațiunea specială din Ucraina decurge conform planului”. Aceeași publicație relatează și despre recentele discuții pe care, ieri (marți, 12 aprilie), președintele Putin le-a avut cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, când a spus că, cităm, “ostașii noștri protejează interesele Rusiei, protejează Rusia”.
Să ne oprim însă și asupra restului Europei, care se confrută și cu alte probleme, nu mai puțin importante, deși nu la fel de violente. Alegerile prezidențiale din Franța rămân în atenția opiniei publice prin cel de-al doilea tur de scrutin, programat pe 24 aprilie. “’Aceste alegeri sunt totodată un referendum cu privire la Europa’, ar fi declarat președintele Emmanuel Macron la un miting electoral desfășurat, ieri (marți), la Strasbourg. Revista franceză L’Obs se oprește însă asupra Marinei Le Pen, adversara de extremă dreaptă a lui Emmanuel Macron, și face un soi de inventar nu tocmai plăcut: “Ea pozează surâzătoare cu o jachetă albă, își manifestă iubirea pentru pisici, face tot felul de selfie-uri… și totuși, pe de altă parte, tot decorul e împotriva Constituției, pentru ca ea să legifereze imigrația și alianța cu ‘neliberalii’ Viktor Orban și Vladimir Putin”.
Și dacă tot am amintit de Ungaria, trebuie spus că ”Uniunea Europeană este hotărâtă să susțină în continuare respectarea statului de drept în Ungaria”, după cum relatează canalul francez de știri Euronews. Același canal transmite că Didier Reynders, comisarul european al justiției, a spus că, în urma alegerilor ungare, “UE va trebui să sprijine în continuare minoritățile din Ungaria, chiar dacă un guvern ales democratic acționează contrar principiilor noastre”.
Optimist, ziarul american The Wall Street Journal opinează: “Se prea poate ca Ungaria să se pronunțe împotriva unor idei mai progresiste, dar teama de o eventuală invazie rusească depășește orice alt coșmar care i-ar stăpâni pe unguri. UE și NATO rămân principalii gardieni ai independenței Ungariei, iar ungurii știu asta”.
(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)