1) Ca urmare a invaziei militare ruse în Ucraina, în UE au sosit milioane de refugiaţi. După satisfacerea nevoilor imediate, cum ar fi găsirea unei locuințe și oferirea de asistență medicală, este esențial pentru bunăstarea refugiaților și integrarea lor în țările-gazdă ca aceștia să aibă acces la locurile de muncă pentru care sunt calificați. Comisia Europeană a publicat o recomandare privind recunoașterea calificărilor academice și profesionale ale persoanelor care fug din calea invadării Ucrainei. Pentru a sprijini statele membre în procesul de recunoaștere rapidă, echitabilă și flexibilă a calificărilor, Comisia a întreprins o serie de acțiuni, printre care:
– la cererea Comisiei, Fundația Europeană de Formare a creat un centru de resurse privind calificările ucrainene, unde pot fi partajate informații. Schimbul cuprinzător de informații și transparența între statele membre vor fi esențiale pentru a permite proceduri accelerate;
– pentru a facilita abordarea barierei lingvistice, instrumentul eTranslation dezvoltat de Comisie a fost adaptat pentru a răspunde cererii de traduceri rapide și fiabile din limba ucraineană. Este posibilă și traducerea din limba rusă, având în vedere că mulți profesioniști din Ucraina și-au obținut diplomele în limba rusă.
– este posibil ca persoanele care au fugit din Ucraina să fi fost nevoite să plece fără documentele lor originale de calificare. Acest lucru necesită o abordare flexibilă cu privire la modul de evaluare a cererilor de recunoaștere într-un astfel de caz, inclusiv opțiunea de a reelibera diplome în format digital.
Experiența arată că refugiații lucrează adesea sub nivelul lor de calificare și sunt expuși riscului unor condiții de muncă precare. Acest lucru este valabil în special pentru femei, care reprezintă o proporție ridicată a refugiaților. Punerea la dispoziție a unui mecanism simplu și rapid de recunoaștere a calificărilor contribuie în mod semnificativ la evitarea acestei situații. Recomandarea se referă la accesul persoanelor care au fugit din calea războiului la profesii reglementate, printre care se numără profesia de asistent medical, medic generalist și – în funcție de statul membru – profesor și cadru didactic. Având în vedere afluxul de refugiaţi, aceste profesii sunt din ce în ce mai necesare, deoarece refugiații au nevoie de acces la asistență medicală, servicii de îngrijire a copiilor și de educație, adesea în propria lor limbă.
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.