Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Platforma dopomoha.ro, lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina. Protecția temporară este o formă de protecție specială oferită de statele Uniunii Europene persoanelor care fug din calea conflictului din Ucraina. Beneficiarii protecției temporare au următoarele drepturi: de a li se elibera un document prin care li se acordă permisiunea de a rămâne pe teritoriul României; de a fi informaţi, în scris, într-o limbă pe care se presupune că o înţeleg, cu privire la prevederile referitoare la protecţia temporară; de a fi angajaţi de persoane fizice sau juridice, de a desfăşura activităţi independente, respectând regulile aplicabile profesiei, precum şi activităţi precum oportunităţi educative pentru adulţi, pregătire vocaţională şi experienţă practică de lucru, în condiţiile legii; de a beneficia, la cerere, de asistenţa necesară pentru întreţinere, în situaţia în care nu dispun de mijloacele materiale necesare; dreptul beneficiarilor protecţiei temporare cu nevoi speciale de a primi o asistenţă medicală adecvată; dreptul de a avea acces la sistemul de învăţământ de stat în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, în cazul beneficiarilor protecţiei temporare care nu au împlinit 18 ani.
O persoană poate fi exclusă de la acordarea protecţiei temporare dacă există: a) motive serioase pentru a se considera că: a comis o infracţiune gravă împotriva păcii, o crimă de război sau împotriva umanităţii; a comis o infracţiune gravă (altele decât cele menţionate anterior(, în afara României, înainte de intrarea în statul român ca persoană care se bucură de protecţie temporară; este vinovat de acte împotriva scopurilor şi principiilor ONU; există motive temeinice pentru considerarea sa ca un pericol la securitatea României sau, fiind condamnată printr-o hotărâre definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave, persoana reprezintă un pericol pentru ordinea publică din România.
Protecția temporară se acordă pentru un an începând de la 04.03.2022 şi poate fi prelungită automat cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în cazul în care situația generatoare persistă. Protecţia temporară încetează când se ajunge la limita maximă a duratei sau în orice moment prin decizia Consiliului Uniunii Europene.
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.