Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ambasada Ucrainei la Bucureşti a început să oferă asistenţă consulară şi în afara capitalei cetăţenilor refugiaţi în România. Doi membri ai personalului consular al Ambasadei au fost prezenţi la Braşov, centrul ţării, pentru a-i ajuta pe refugiaţi cu prelungirea valabilităţii paşapoartelor şi refacerea vizelor de călătorie. Astfel, refugiaţii nu mai sunt nevoiţi să meargă la Bucureşti; în perioada următoare, reprezentanţii Ambasadei vor oferi servicii similiare în Maramureş şi Suceava, în nordul României.
2) Braşovul, centrul României, a primit acreditare de centru Blue Dot – Punct Albastru UNICEF. Punctele Albastre sunt centre de sprijin special concepute pentru copiii refugiaţi şi familiile lor şi oferă servicii pentru nevoile urgente ale copiilor şi femeilor.
3) Linia verde privind asistența cetățenilor ucraineni refugiaţi în Republica Moldova poate fi apelată la 0800 800 11. Pe de altă parte, cetățenii moldoveni care găzduiesc refugiați și au nevoie de ajutor din partea organizațiilor internaționale, autorităților locale și autorităților centrale, sunt invitați să se înregistreze la https://www.uahelp.md/. După înregistrare, cetăţeniii moldoveni sunt rugaţi să împărtășească numărul de înregistrare primit cu refugiații găzduiți pentru a se înregistra și aceştia. Această opțiune este destinată refugiaților din Ucraina și membrilor familiilor acestora care locuiesc cu un cetățean moldovean și doresc să se înregistreze în sistem pentru a primi asistență din partea autorităților locale, guvernului și organizațiilor internaționale.
4) Agenția ONU pentru Refugiați în colaborare cu Programul Alimentar Mondial a lansat în Republica Moldova Programul de asistență financiară pentru refugiați din Ucraina și familiile care-i găzduiesc. Dintre persoanele refugiate, sunt eligibile gospodăria cu una sau mai multe persoane aflate la întreținere, gospodăria condusă de un singur părinte, gospodăria condusă de un copil (sub 18 ani), gospodăria cu un copil neînsoțit sau separat, gospodăria condusă de o persoană în etate (peste 60 de ani), gospodăria cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale (persoană cu dizabilităţi, femeie însărcinată, persoană cu o afecțiune medicală gravă, femeie aflată în pericol, persoană cu nevoi de protecție juridică și fizică, LGBTI). Detalii pot fi găsite la https://help.unhcr.org/moldova/. Există versiuni în ucraineană, română, engleză şi rusă.
5) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional