Gala Premiilor Radio România Cultural ediţia a XXI-a şi-a desemnat câştigătorii luni, 18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon din București, iar librăria independentă ”La Două Bufnițe” din Timișoara a primit ”Premiul special pentru literatură ” pentru modul curajos în care a înfruntat pandemia, devenind un exemplu de supraviețuire culturală în dificilele zile ale lockdownului.
”Asemenea întregului sector independent, am descoperit în pandemie foarte multe lucruri despre noi, despre afacerea noastră și despre resursele de care dispunem. De fiecare dată când ne-a fost greu, am primit sprijin și ajutor de la oamenii din jurul librăriei, începând cu familiile noastre. Acum, cu această nouă primejdie apărută la orizont, ne străduim să adunăm puținele resurse rămase pentru a ne continua supraviețuirea. Acest premiu este una dintre ele, așa că vă mulțumim din suflet, Radio România Cultural și juriului care ne-a acordat această distincție.”, susțin cele două fondatoare care au ridicat luni seară premiul la Gala Premiilor Radio România Cultural.
Povestea librăriei independente La Două Bufnițe a început cu povestea prieteniei celor două fondatoare Oana Doboși și Raluca Selejan și cu pasiunea lor pentru carte și literatură și a ajuns ca împreună cu echipa de librari și comunitatea de cititori să creeze un adevărat loc de întâlnire culturală, al promovării literaturii și al refugiului printre paginile cărților. Atunci când o librărie nu este protejată legislativ și financiar, ea rezistă prin oamenii care aleg să îi treacă pragul și care lucrează constant la supraviețuirea ei. Împreună cu echipa librăriei, Livia Hektor, Snejana Ung și Alexandru Higyed și alături de comunitatea construită în jurul cărților, s-a creat un loc al memoriei în care prietenia și literatura au fost resursele supraviețuirii în pandemie. În cazul librăriei La Două Bufnițe, susțin cele două fondatoare Oana Doboși și Raluca Selejan, ultimii doi ani au fost despre comunitate și despre a face tot posibilul să nu își închidă ușile.
”Pasiunea noastră pentru carte a adunat în jurul nostru scriitori și cititori deopotrivă care merg pe mâna recomandărilor noastre și care ne apropie astfel de primul nostru model de librărie, de Shakespeare and Company din Paris. Deschisă de Sylvia Beach, o cititoare pasionată, a fost prima librărie de carte în limba engleză în Parisul anilor 1920. Mai mult decât atât, Sylvia Beach este editoarea primei ediții a romanului Ulise de James Joyce, pentru că atunci când nicio editură nu a vrut să-l publice, și-a asumat acest rol. Noi n-am publicat încă nici o carte, dar sunt cărți în care credem și cărora vrem să le oferim o viață cât mai lungă, cum e excepționalul roman Abraxas de Bogdan-Alexandru Stănescu, publicat la finalul lunii ianuarie de editura Polirom. Este romanul de suflet al librăriei noastre, iar timpul o va dovedi, așa cum a spus și domnul Mircea Mihăieș la lansarea din librărie a cărții, că romanul Abraxas va fi citit și recitit așa cum s-a întâmplat și se întâmplă cu Ulisele lui Joyce.”, susțin cele două fondatoare ale librăriei independente La Două Bufnițe.
Acasă Comunicate de presa Librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara a primit premiul special...