Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat o lege care interzice folosirea panglicii Sf. Gheorghe, precum și a semnelor Z și V, folosite de militarii rusi pentru a-și marca echipamentul militar în Ucraina. ”Astăzi am promulgat o lege care interzice folosirea semnelor ce simbolizează războiul și agresiunea. Acest lucru nu afectează memoria noastră istorică. Dimpotrivă, trebuie să continuăm să onorăm și să respectăm memoria celor care au murit în cel mai teribil război al secolului al XX-lea. Cel puțin o sută de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au murit în acel război. De dragul memoriei lor, trebuie să păstrăm pacea și armonia în societate„, a spus Sandu, în cadrul unui briefing. Ea a subliniat că legea nu implică interzicerea sărbătoririi Zilei Victoriei. ‘‘Nimeni nu interzice sărbătorirea zilei de 9 mai. Dimpotrivă, trebuie să ne amintim de victoria civilizației asupra fascismului și nazismului. Trebuie să onorăm memoria celor care au adus pacea pe pământ. Din păcate, acum războiul a revenit în Europa şi vedem cu toții ce semne se folosesc în Harkiv sau Mariupol, în Bucea distrusă’‘, a spus șeful statului.
Președintele le-a cerut politicienilor să se abțină de la speculații și provocări, să apere neutralitatea țării și să caute încetarea operațiunii militare speciale ruse din Ucraina. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat amendamente la legislație care prevăd interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, precum și a simbolurilor Z și V, care sunt folosite de armata rusă în Ucraina. În favoarea legii au votat 53 de deputați din cadrul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Potrivit amendamentelor adoptate, ”fabricarea, vânzarea, distribuirea, deținerea și utilizarea publică a unor atribute și simboluri cunoscute utilizate în contextul actelor de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și propaganda sau glorificarea unor astfel de acțiuni, este interzisă prin lege”. Atributele și simbolurile cunoscute în mod obișnuit includ steaguri colorate/informaționale, panglici (panglică bicoloră neagră și portocalie), embleme (grafice, litere sau cifre și combinații ale acestora), insigne, uniforme, sloganuri, felicitări și orice alte asemenea mijloace. Pentru încălcarea interdicției, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei (250-500 USD) sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, în timp ce persoanele juridice și oficialii guvernamentali riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 lei, (500 USD – 1000 USD).
Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au contestat decizia Parlamentului la Curtea Constituțională. Instanța nu a comentat deocamdată această contestaţie./vdraguta/dsirbu
www.interfax.ru – 19 aprilie