Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Platforma dopomoha.ro, lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina. Un capitol important este solicitarea de azil în România. Durata procedurii depinde de la caz la caz. Fiecare cerere este analizată în mod individual.
Drepturile și obligațiile solicitanților de azil sunt cuprinse în legea 122/2006. Dintre drepturile solicitanților de azil amintim: dreptul la informare cu privire la drepturile și obligațiile sale și la procedura de azil; dreptul la confidențialitatea datelor personale; dreptul la eliberarea unui document temporar de identitate, valabil pe perioada procedurii de azil; dreptul de a participa la activităţi de adaptare culturală; dreptul de a fi cazați în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil din subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări; dreptul de a primi gratuit asistenţă medicală primară şi tratament corespunzător, asistenţă medicală spitalicească de urgenţă, precum şi asistenţă medicală şi tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care îi pun viaţa în pericol iminent; dreptul de a fi inclus în programele naţionale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, în situaţiile de risc epidemiologic; deptul solicitanţilor de azil cu nevoi speciale de a primi asistenţă medicală adecvată; dreptul de a primi acces la piaţa forţei de muncă în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, după expirarea unei perioade de 3 luni de la data depunerii cererii de azil.
Solicitanții de azil beneficiază și de un ajutor financiar din partea statului român în valoare de 20 de lei (aproximativ 4 euro) pe persoană pe zi.
Dacă soliciți azil în România ai dreptul să fii cazat într-unul dintre Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil, care sunt coordonate de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Totuși, dacă ai găsit cazare în altă parte este necesar să faci o solicitare la IGI pentru a putea părăsi zona unde ai intrat în România. Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil sunt amplasate în București, Timișoara, Giurgiu, Maramureș, Rădăuți și Galați.
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional