Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Platforma dopomoha.ro, lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina. Cetățenii ucraineni care prezintă un pașaport valid la trecerea frontierei pot intra în România și pot rămâne până la 90 de zile. Pe de altă parte, o cerere de azil poate fi depusă de orice străin care se află în România sau la un punct de trecere a frontierei. O persoană este considerată solicitant de azil din momentul în care își demonstrează disponibilitatea, exprimată în scris sau verbal în fața autorităților competente, arătând că solicită protecția statului român. Dacă deja ai ajuns în România și vrei să soliciți azil poți merge la unul dintre cele șase Centre Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil amplasate în București, Timișoara (vest), Giurgiu (sud), Maramureș (nord), Rădăuți (nord) și Galați (est). În cazul în care străinul este minor, cererea de azil poate fi depusă de reprezentantul legal al acestuia din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului. Minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot solicita azil în nume propriu.
În calitate de solicitant de azil vei primi un formular cu cererea pe care o poți completa cu ajutorul unui oficial sau care poate fi completată în conformitate cu declarațiile tale verbale chiar de către oficialul desemnat să o primească (de exemplu, dacă nu poți să scrii). Formularul standard poate fi completat în limba nativă a solicitantului. Nu este necesară folosirea limbii române sau a limbii engleze.
Nu te speria dacă în momentul înregistrării cererii de azil ți se va cere să fi amprentat și fotografiat. Acest lucru face parte din procedura de azil în mod normal. Amprentele și fotografiile sunt introduse într-o baza de date comună a Uniunii Europene pentru a putea ține evidența cine și în ce stat membru a depus o cerere de azil. Minorii sub 14 ani nu vor fi supuși acestei proceduri.
Nimănui nu i se poate refuza înregistrarea cererii de azil, chiar dacă nu îndeplinește toate condițiile de intrare în țară. Dacă autoritățile refuză să-ți înregistreze cererea de azil poți contacta Consiliul Național Român pentru Refugiați la +40 721 206 926. Pentru informații despre accesul în România poți apela +40 730 073 170.
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.